Јереван, демонстрације / - Спутњик/Асатур Иесаиантс
02/05/2022 u 08:20 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Опозиција блокира улице у Јеревану

Демонстранти су до сада блокирали 15 улица и, посебно, блокирали централни трг Шахумјан

Јерменска опозиција, тражећи оставку премијера Никола Пашињана, почела је да блокира улице у Јеревану, јавља дописник РИА Новости.

Демонстранти су до сада блокирали 15 улица и, посебно, блокирали централни трг Шахумјан. Службеници реда су одгурнули демонстранте, а затим привели неколико људи.

Опозиција од 25. априла одржава протесте широм земље. Њени лидери кажу да је политика садашње владе деструктивна за Јерменију и непризнату Републику Нагорно-Карабах, пријети јерменској страни не само новим уступцима, већ и губитком државности. Дан раније у Јеревану је одржан вишехиљадни митинг чији су учесници разапели шаторе на Тргу Француске и тамо преноћили.

Према ријечима Ишкана Сагатељана, потпредсједника парламента из фракције „Јерменија“, од јутрос ће почети велике акције грађанске непослушности. Планирано је да се паралише саобраћај у центру престонице.

Крајем септембра 2020. године настављене су борбе у Нагорно-Карабаху, које су постале наставак дуготрајног сукоба и довеле до цивилних жртава. Стране су неколико пута покушавале да закључе примирје, али је тројни споразум постигнут у ноћи 10. новембра био успјешан. Уз посредовање Москве, Азербејџан и Јерменија договорили су потпуни прекид ватре и размјену заробљеника и тијела погинулих. Јереван је Бакуу предао и Калбаџар, Лачин и дио Агдамске области, који су од 1994. године под контролом непризнате НКР. Поред тога, руски мировњаци су стационирани у региону. У Јерменији је овај документ изазвао кризу владе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 16:53