/ FOTO ILUSTRACIJA: YOUTUBE SKRINšOT
10/01/2023 u 10:05 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Oprezno trgovanje na svjetskim berzama

Očekuje se da će ponoviti da su potrebne dalje mjere kako bi se suzbila inflacija

Na Wall Streetu su u ponedjeljak berzanski indeksi zabilježili tek male pomake, nakon snažnog rasta u petak, jer ulagači nijesu skloni riziku uoči govora predsjednika Fed-a, Jeromea Powella i izvještaja o inflaciji u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Dow Jones je oslabio 0,34 odsto na 33.517 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,08 odsto na 3.892 boda. Nasdaq indeks ojačao je 0,63 odsto na 10.635 bodova, prenosi Hrportfolio. U petak su ti indeksi skočili više od dva odsto, jer su izvještaji s tržišta rada i iz uslužnog sektora SAD-a podržali nadu da bi američka centralna banka mogla biti manje agresivna u povećanju kamata, s obzirom na popuštanje inflatornih pritisaka.

Početkom sedmice ulagači su bili oprezni. Doduše, većinu dana indeksi su proveli u pozitivnom području, ali pred kraj trgovanja Dow Jones i S&P 500 zaronili su u negativno. Ulagači nijesu skloni da dodatno riskiraju uoči izlaganja predsjednika Fed-a Jeromea Powella u utorak na skupu centralnih bankara u Stockholmu.

Očekuje se da će ponoviti da su potrebne dalje mjere kako bi se suzbila inflacija.

Na tržištu novca procjenjuje se da će čelnici Feda na sjednici u februaru povećati ključne kamate 0,25 procentnih bodova, a ne 0,5 bodova, kako su to učinili na posljednjoj prošlogodišnjoj sjednici. U četvrtak će, ipak, biti objavljen izvještaj o potrošačkim cijenama u decembru u SAD-u, koje će vjerovatno pokazati da inflatorni pritisci i dalje popuštaju.

Uz to, krajem sedmice u SAD-u počinje sezona objave kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, koja bi mogla znatno uticati na smjer tržišta, s obzirom na to da se ne očekuju posebni rezultati zbog visoke inflacije i usporavanja rasta privrede.

Na evropskim berzama cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,33 odsto na 7.724 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 1,25 odsto na 14.792 boda, a pariski CAC 0,68 odsto na 6.907 bodova.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 11:47