Orban  / Foto: SPUTNIK/ALEXEY VITVITSKY
05/08/2022 u 13:14 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Orban: Ja sam staromodni borac za slobodu, moja Vlada se bori za porodicu i protiv migranata

Moramo da revitalizujemo naše crkve, naše porodice, naše univerzitete i naše društvene institucije, rekao je on

Američki i mađarski konzervativci moraju da udruže snage na izborima 2024. u Vašingtonu i Briselu kako bi "preuzeli" institucije od liberala koji ugrožavaju zapadnu civilizaciju, kazao je mađarski premijer Viktor Orban.

Mađarski nacionalista Orban, govoreći na mitingu konzervativaca u Dalasu, takođe je rekao da je Sjedinjenim Državama potreban snažan lider za pregovore o mirovnom sporazumu sa Rusijom kako bi se okončao rat u Ukrajini.

- Samo jak lider može da pregovara o miru. Potrebna nam je jaka Amerika sa jakim liderom - rekao je Orban u obraćanju Кonferenciji konzervativne političke akcije (CPAC), istaknutoj američkoj političkoj organizaciji.

Orban se nije posebno osvrnuo na američkog predsjednika Donalda Trampa, koji je javno nagovijestio da će se ponovo kandidovati za predsjednika 2024. gpdine.

Trampa je podržao više od 100 konzervativnih kandidata uoči ovogodišnjih američkih međuizbora.

Orban i Tramp su imali srdačan odnos i mađarski lider je podržao Trampa uoči glasanja u SAD 2020. Prije konferencije CPAC, poželio je Trampu uspeh u video poruci.

Кao i Tramp u Sjedinjenim Državama, Orban je bio široko kritikovan u Evropi. Lideri Evropske unije, čija je Mađarska članica, rekli su da on podriva demokratiju mjerama koje ograničavaju imigraciju i daju njegovoj vladi kontrolu nad medijima i nevladinim organizacijama.

Orban, koji je u aprilu ponovo izabran za četvrti uzastopni mandat, rekao je da su ulozi za 2024. visoki.

Pored izbora u SAD, Evropljani će te godine glasati za mjesta u Evropskom parlamentu.

- Ove dvije lokacije će definisati dva fronta u borbi za zapadnu civilizaciju. Evropski i američki nacionalistički hrišćani moraju da udruže snage - rekao je Orban.

Nazivajući sebe "staromodnim borcem za slobodu", Orban je rekao da su Mađarska i njegova vlada "pod opsadom progresivnih liberala", prenosi "Jutarnji list".

Rekao je da naprednjaci nastoje da odvoje zapadnu civilizaciju od njenih hrišćanskih korijena.

- Oštar stav vlade na čijem sam čelu je protiv imigracije, a pro-porodična politika i odbacivanje rodne ideologije opiru se tim naporima. Ovaj rat je kulturni rat. Moramo da revitalizujemo naše crkve, naše porodice, naše univerzitete i naše društvene institucije - rekao je on.

U govoru prošlog mjeseca, Orban je rekao da za razliku od Zapadne Evrope, gdje se lokalno stanovništvo miješa sa neevropskim imigrantima, Mađarska nije zemlja "mješovite rase".

Njegove riječi su izazvale osudu Sjedinjenih Država, Evropske unije, jevrejskih grupa i akademika.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. septembar 2022 06:43