/ -FOTO: EURONEWS
03/03/2022 u 11:24 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Орбан: Мађарска неће уложити вето на санкције ЕУ против Русије

Јединство ЕУ је сада најважније, поручио је мађарски лидер

Мађарски премијер Виктор Орбан изјавио је да његова земља неће уложити вето на санкције Европске уније против Москве, јер Будимпешта осуђује напад Русије на Украјину.

- Нећемо блокирати ЕУ у увођењу санкција против Русије. Јединство ЕУ је сада најважније - рекао је Орбан.

Он је оцијенио да су везе Будимпеште са Москвом до недавно биле “избалансиране и фер”, али да се то промијенило.

- Почетак рата је створио нову ситуацију и за Мађарску. Потребно је да прилагодимо мађарске циљеве и интересе новој ситуацији - рекао је Орбан.

Мађарска је јуче саопштила да је примила више од 100.000 избеглица из Украјине, наводи Ројтерс.

Орбан је оцијенио да нема разлога за прекид енергетских веза са Русијом, као што је уговор вриједан 12,5 милијарди евра, везан за проширење капацитета мађарске атомске цетрале Пакс, која обезбјеђује око 50 одсто струје произведене у земљи.

Лидери ЕУ су саопштили да санкције не могу погодити испоруке енергената из Русије, јер би то нашкодило европској економији.

-Исто важи за пројекат проширења електране Пакс, без које би морали да увозимо још више руског гаса, по још већој цени - изјавио је Орбан.

Према његовим ријечима, Европи су потребне снажна војска и одбрамбена индустрија, јер више не може да се, што се тиче безбједности, ослања искључиво на Вашингтон.

- Требало би да будемо у стању да осигурамо европску безбедност сопственим средствима, одржавајући савезништво са САД. Тај изазов подразмева значајно веће војне трошкове, тако да би, док смањујемо буџетски дефицит и јавни дуг, требало да направимо изузетак у одрамбеној политици- закључио је Орбан.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 20:28