Виктор Орбан / -фото: ЕПА
10/05/2022 u 10:23 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Орбан о Хрватској: Узели су нам море

Они који имају море и луке, могу да довозе нафту на танкерима. Да нису заузели наше море, ми бисмо имали луку, рекао је Орбан, мислећи на хрватску обалу која је некада била под Мађарском

Како је један европски дипломата објаснио Франс пресу, Мађарској би био потребан нови нафтовод да би обезбиједила снабдијевање нафтом, повезујући је са Хрватском, која има излаз на море. Стога тражи гаранције да ће се Загреб ангажовати у изградњи ове инфраструктуре, као и гаранције европског финансирања.

Али чини се да Хрватска има море, које јој омогућава да снабдијева алтернативном нафтом, што је извор фрустрације за Орбана. Тако се барем може прочитати из изјаве коју је дао прошле недјеље. У тој изјави је имплицирао да је Мађарској одузето хрватско море. 

"Они који имају море и луке, могу да довозе нафту на танкерима. Да нису заузели наше море, ми бисмо имали луку", рекао је Орбан у радио интервјуу, мислећи на хрватску обалу која је некада била под Мађарском, Politico извјештаји.

Подсјетимо, свих 27 чланова мора бити једногласно да би санкције биле изречене. Предлог санкција наводи одређене изузетке, али их и Словачка и Мађарска сматрају недовољним.

Мађарска је земља која се оштро противи европском ембаргу на руску нафту и већ је затражила петогодишње одлагање.

Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто изјавио је у понедјељак увече да Мађарска не може да прихвати предложени пакет европских санкција Русији док се њени страхови не разријеше.

Премијер Орбан је раније рекао да ће предлог Комисије имати ефекат „атомске бомбе за Мађарску”. 

„То би уништило наше стабилно снабдијевање енергијом“, додао је он.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 16:04