Орбан / Foto: SPUTNIK/Лола Ђорђевић
01/04/2022 u 14:15 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Орбан о одрицању од руског гаса: Неће нам помоћи ако само обучемо џемпере

Мађарска нема намјеру да се одрекне руских енергената јер је то услов за функционисање економије у земље, каже мађарски премијер

Мађарска нема намјеру да се одрекне руских енергената јер је то услов за функционисање економије у земљи и од неће бити од помоћи да се само „обуче џемпер“, као што предлажу на Западу, изјавио је премијер Мађарске Виктор Орбан.

- Ријеч није о томе да је потребно да обучемо џемпер и мало заврнемо гријање, како сматрају неки на Западу или да платимо неколико форинти више за гас или на пумпама. Већ је ријеч о томе да ако из Русије нема енергената, онда их нема ни у Мађарској. То је питање функционисања или нефункционисања економије - рекао је Орбан за мађарски радио „Кошут“.

Према његовим ријечима, многе европске државе немају излаз на море и то не представља њихов избор, тако да није реално да се руски гас замени америчким течним гасом.

- Нама не одговара да постоји јефтина руска енергија, гас, да га ми искључујемо и умјесто тога узимамо скуп амерички гас. То је дивна идеја сама по себи, али не знам како течни природни гас, који се бродом превози морем, може да дође до Мађарске. Сматрам да је то апсурдно- навео је он.

Раније је Орбан изјавио да Мађарска неће уводити санкције на руски гас или нафту, јер би то довело до проблема у мађарској економији.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 13:35