Viktor Orban / - SHUTTERSTOCK
21/04/2023 u 18:29 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Orban o Stoltenbergovoj izjavi da je Ukrajini mjesto u NATO-u: Šta?!

Nije prvi put da desničar Orban problematizuje odnos NATO-a i Evropske unije prema ratu u Ukrajini, iako je njegova država članica oba saveza

Premijer Mađarske Viktor Orban je jednom riječju reagovao na jučerašnju izjavu generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga da je Ukrajini mjesto upravo u NATO-u, prenosi Klix.ba.

Orban je na društvenoj mreži Tviter podijelio tekst vanjskopolitičkog magazina Politico, u kojem je prenesena Stoltenbergova izjava, uz kratko pitanje na engleskom: "What (Šta)?!".

Reagovao je nakon što je Stoltenberg prvi put od početka agresije Rusije na Ukrajinu konstatovao da Ukrajina treba biti članica najsnažnijeg vojnog saveza na svijetu. To je učinio prilikom susreta s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u Kijevu.

Nije prvi put da desničar Orban problematizuje odnos NATO-a i Evropske unije prema ratu u Ukrajini, iako je njegova država članica oba saveza.

Među onima je koji smatraju da je EU odgovorna za nastavak rata. Između ostalog, poručio je da to nije mađarski rat. Osim toga, i Mađarska blokira članstvo Švedske u NATO-u.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. septembar 2023 03:22