Струју највише трошила домаћинства / - Илустрација
05/12/2022 u 18:53 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Oružani napad na trafostanice u SAD: Bez struje ostalo desetine hiljada ljudi

Okružni šerif Roni Filds rekao je novinarima da vlasti zasad nisu utvrdile koji je motiv napada

Dvije trafostanice u okrugu Mur u Sjevernoj Karolini, u SAD, oštećene su napadom iz vatrenog oružja, a šteta je tolika da će biti potrebni dani da se stanice poprave, te će dotad desetine hiljada ljudi biti bez električne energije. Slučaj istražuje kao krivično djelo.

Zbog nestanka struje širom okruga Mur u subotu uveče, zvaničnici su proglasili vanredno stanje uz policijski čas tokom noći. Škole u tom okrugu su danas zatvorene.

- Ovakav napad na vitalnu infrastrukturu jeste ozbiljan zločin, izveden s predumišljajem, pa očekujem da će ga državne vlasti Sjeverne Karoline i federalne vlasti SAD podrobno istražiti, i da će odgovorne privesti pravdi, napisao je na Tviteru guverner Severne Karoline Roj Kuper.

Okružni šerif Roni Filds rekao je novinarima da vlasti zasad nisu utvrdile koji je motiv napada.

Još niko nije preuzeo odgovornost za napad na trafo-stanice, rekao je Filds i iznio da je u istragu uključen FBI, i da je napad „bio ciljan“, da „nije izveden nasumično“.

Energetska infrastruktura u Ukrajini na meti ruskih snaga: Današnji napad je najgori ovog mjeseca

Po njegovim riječima, neko je parkirao vozilo, „otvorio vatru na jednu, pa na drugu trafo-stanicu“, obje kapije su provaljene, a stubovi kapija iščupani.

Zato policija sada čuva druge trafo-stanice i lokalna privredne objekte.

U ponedjeljak ujutro bez struje je bilo 35.400 potrošača električne energije u okrugu Mur. Pošto je vrijeme hladno, ;jedan sportski kompleks u gradu Kartindžu pretvoren je sklonište za građane.

Portparol elektro-operatora „Djuk enerdži“, Džef Bruks , rekao je da je oštećeno nekoliko komponenti trafo-stanica koje se moraju pribaviiti i zameniti, i da će kompanija nastojati da što pre uspostavi snabdjevanje strujom. Međutim, on je upozorio potrošače na mogućnost da će biti bez struje još nekoliko dana.

Okrug Mur ima oko 100.000 žitelja i poznat je po terenima za golf u mjestu Pajnherst.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 03:21