Осам држава изгубило право гласа у УН због превеликог дуга / - ФОТО: ПРИНТСКРИН
12/01/2022 u 21:21 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Осам држава изгубило право гласа у УН због превеликог дуга

Укупно 11 држава чланица тренутно касни са плаћањем доприноса у складу са чланом 19 Повеље УН, навео је Гутереш у писму члановима Генералне скупштине

Осам држава, међу којима Иран, Судан и Венецуела, изгубило је право гласа у УН због превеликог дуга према организацији, изјавио је генерални секретар Антонио Гутереш.

Укупно 11 држава чланица тренутно касни са плаћањем доприноса у складу са чланом 19 Повеље УН, навео је Гутереш у писму члановима Генералне скупштине, у чији је увид имала агенција Франс прес, јавља Н1.

Члан 19 предвиђа суспензију права гласа Генералној скупштини за сваку земљу чији је износ заосталих обавеза једнак или већи од доприноса који је платила у последње двије године.

Ако је до неплаћања дошло „због околности које су ван контроле“, држава може ипак да задржа своје право гласа, што је ове године случај за три земље – Коморима, Сао Томе и Принсипеом, и Сомалијом, навео је Гутереш.

Поред Ирана, Судана и Венецуеле, право је изгубило још пет земаља - Антигва и Барбуда, Конго, Гвинеја, Папуа Нова Гвинеја и Вануату.

Да би те земље вратиле право гласа, неопходно је да плате барем минимални износ који није исти за све земље. Иран треба да плати више од 18 милиона долара, Судан око 300.000 долара, а Венецуела готово 40 милиона долара.

Иран је још прошле године изгубио право гласа због дуга. Иранске власти су тада навеле да не могу да исплате износ због санкција које су јој увеле САД.

После неколико мјесеци преговора, Ирану је дато изузеће, које му је омогућило да плати минимални потребан дуг и да поврати своја гласачка права у јуну, непосредно прије избора нових чланица Савејта безбједности УН.

Годишњи оперативни буџет УН, одобрен у децембру, износи око три милијарде долара. Буџет мировних операција, одобрен у јуну, износи око 6,5 милијарди долара.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. jul 2024 04:05