пад хеликоптера / - фото: SHUTERRSTOCK
30/03/2022 u 09:20 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Осам припадника мировних снага УН-а погинуло у паду хеликоптера

Пакистанска воjска саопштила jе да jе хеликоптер био у извиђачкоj мисиjи и да тачан узрок пада jош ниjе утврђен

Побуњеници у Демократској Републици Конгу оборили су хеликоптер који је припадао мировној мисији Уједињених нација, у којем се налазио и један српски држављанин као и један високи руски званичник.

Побуњеници у Конгу оборили хеликоптер УН у којем је био српски држављанин

Како сазнаје Мина, осам припадника мировних снага Уjедињених нациjа (УН), шест Пакистанаца, jедан Рус и jедан Србин, погинули су када се хеликоптер срушио током мисиjе у Демократскоj Републици Конго, саопштили су УН и пакистански званичници.

Портпарол генералног секретара УН-а Антониа Гутереша потврдио jе смрт и навео националност свих осам жртава, преноси Слободна Европа.

Пакистанска воjска саопштила jе да jе хеликоптер био у извиђачкоj мисиjи и да тачан узрок пада jош ниjе утврђен.

Пакистански премиjер Имран Кхан изразио jе "дубоки осjећаj шока и туге", саопштио jе његов кабинет, одаjући почаст мировним напорима оружаних снага земље.

Воjне власти Конга саопштиле су да су побуњеници М23 "оборили" хеликоптер. Али група jе одбацила оптужбе, тврдећи да jе воjска Конга одговорна за несрећу.

Мисиjа УН за стабилизациjу у Конгу раниjе jе саопштила да су "изгубили контакт" са jедним хеликоптером док jе био у извиђачкоj мисиjи у региjи Рутсхуру у провинциjи Сjеверни Киву, гдjе се снаге Конга боре против побуњеника М23.

Мисиjа тима у обореном хеликоптеру jе била да проциjене кретање заjедница коjе су побуњеници напали како би се координирала хуманитарна помоћ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 17:57