Hanter Bajden / - SCREENSHOT/ RTS
01/06/2024 u 20:33 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Osim Trampa, i Bajden ima pravne muke: Počinje suđenje njegovom sinu

Hanteru Bajdenu, sinu američkog predsjednika Džozefa Bajdena, biće suđeno zbog navodnih neistinitih tvrdnji o nekorišćenju narkotika pri kupovini oružja 2018. godine. U odvojenom postupku, Bajden mlađi se tereti za poresku utaju.

Donald Tramp postao je prvi američki predsjednik koji je krivično osuđen. Dok čeka presudu, jedno je sigurno, Hanter Bajden je prvo dijete bilo kog američkog predsjednika koje se suočava sa krivičnim suđenjem, prenosi RTS.

U ponedeljak u Delaveru trebalo bi da otpočne sudski postupak protiv njega i to izborom porote.

Prošlog ljeta djelovalo je da je 54-godišnji Hanter Bajden spreman da riješi poreske optužbe koje se vode protiv njega, kao i optužbe za nelegalno posjedovanje oružja i time izbjegne zatvorsku kaznu sporazumom o priznanju krivice sa tužiocima.

Prema tom sporazumu, Bajden je trebalo da prizna krivicu po dvije tačke optužnice koje se odnose na poresku utaju.

Takođe, trebalo je da prizna da je nelegalno posjedovao pištolj dok je bio korisnik narkotika i da pristane na liječenje i praćenje umjesto ozbiljnije optužbe za krivično djelo i mogućeg zatvora.

Ali dogovor je propao na sudu, a tužilac koji je vodio saveznu istragu kasnije je optužio Hantera za nelegalno posjedovanje oružja.

Bajden o Trampovoj presudi: Niko nije iznad zakona

Sa kakvim optužbama se suočava Hanter Bajden

U septembru su tužioci objavili da podižu optužnicu protiv Hantera Bajdena po tri tačke za neistinite navode na obrascu za prijavu koji je koristio za kupovinu revolveraškog pištolja 2018. godine u Delaveru, dva mjeseca nakon boravka na rehabilitaciji.

Dvije tačke optužnice navode da je Bajden mlađi lagao da nije korisnik narkotika na obrascu za saveznu prijavu koji je popunio kako bi kupio oružje. Za svaku od njih predviđena je maksimalna kazna od 10 godina zatvora.

Treća tačka, koja se odnosi na posjedovanje vatrenog oružja uz upotrebu narkotika, predviđa maksimalnu kaznu zatvora od pet godina.

U oktobru se Bajden izjasnio da nije kriv po tim tačkama optužbe.

U odvojenom sudskom postupku u Los Anđelesu, sa kojim se Bajden suočava, federalni tužioci podigli su optužbe za niz poreskih prestupa zbog toga što više godina nije podnosio poreske prijave.

U optužnici se navodi da je izbjegao plaćanje najmanje 1,4 miliona dolara federalnih poreza koje je dugovao od 2016. do 2019. godine.

Dodaje se da je umjesto toga potrošio ogromne sume novca na, kako se navodi, drogu, poslovnu pratnju, luksuzne hotele, iznajmljene nekretnine, automobile, odjeću i druge stvari, uključujući više od 70.000 dolara za programe odvikavanja od narotika.

Tramp nakon presude: Sudija izgleda kao anđeo, ali je zaista đavo

Mogu li finansijski problemi uticati na odbranu

Nedostatak novca mogao bi da ograniči mogućnosti Hantera Bajdena tokom suđenja, prje svega kada je riječ o angažovanju vještaka ili drugih stručnjaka za pravnu odbranu, prenosi Njujork tajms.

Bajden mlađi se, kako se navodi, do sada oslanjao na pomoć prijatelja i porodice i donedavno advokata iz Los Anđelesa koji je predsjednikovom sinu obezbijedio čak sedam miliona dolara spasa.

Ali sada advokat Kevin Moris kaže da mu ponestaje likvidnih sredstava kako bi dao još kredita, produbljujući hronični nedostatak novca koji je već ostavio Bajdenove advokate da rade za malu ili gotovo nikakvu nadoknadu.

Tome u prilog govori i podatak da se glavni Bajdenov advokat Kristofer Klark povukao iz oba slučaja prošlog ljeta upravo zbog, kako su mediji navodili, problema sa plaćanjem njegovih usluga.

Kevin Moris je rekao da će možda morati da proda neke nekretnine ili drugu imovinu ako drugi “ne popune prazninu”.

On se nada da će se izvršiti pritisak na savjetnike američkog predsjednika Džozefa Bajdena da pomognu u ovom procesu.

Ipak, finansijske nevolje nisu ništa novo za Bajdena mlađeg, a malo je vjerovatno da će ga trenutni novčani problemi spriječiti da uspostavi čvrstu odbranu na sudu, piše Njujork tajms.

Porodične tragedije, buran život i poroci

Hanter Bajden je sin aktuelnog američkog predsjednika iz prvog braka. Rođen je 1970. godine, a sa samo dvije godine doživeo je saobraćajnu nesreću kada je na automobil u kojem je bio sa majkom, sestrom i bratom naleteo kamion.

U nesreći su poginule njegova majka i mlađa sestra, dok je on zadobio frakturu lobanje, a njegov stariji brat slomio nogu.

Hanter je ostao i bez starijeg brata Boa, koji je preminuo 2015. godine od kancera.

Porodične tragedije obilježile su mu život, a zbog svojih poroka pružio je obilje materijala za tabloide.

Mediji su prenosili da je Hanter počeo da pije još kao tinejdžer, kao i da je konzumirao kokain dok je bio na studijama.

Za rezerviste američke mornarice prijavio se 2013. godine, ali je prvog dana u pomorskoj bazi bio pozitivan na kokain i otpušten je sa obuke.

Bio je u braku sa advokaticom Ketlin Bul, ali su se razišli 2017. godine.

- Borio se sa velikom zavisnošću od droge, to je srceparajuće i bolno, a ja nisam bila udata za to - rekla je u jednom intervjuu Ketlin nakon razvoda.

Čak i prije nego što je okončao brak sa Ketlin, Hanter je stupio u vezu sa udovicom svog brata Hali Bajden.

Tokom 2019. godine suočio se sa skandalom kada nije želio da prizna dijete nakon što je žena iz Arkanzasa podnijela tužbu protiv njega za utvrđivanje očinstva. DNK test je potvrdio da je Hanter otac djeteta iako je on tvrdio da se „ne sjeća“ njihovog susreta.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. jul 2024 01:18