Емануел Макрон / - SHUTTERSTOCK
10/11/2022 u 22:46 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Osmani i Kurti zatražili od Makrona nastavak podrške

Oni su takođe ponovili važnost završetka procesa vizne liberalizacije za građane Kosova tokom češkog predsjedavanja Savjetom EU

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani i premijer Aljbin Kurti razgovarali su u Parizu sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom o dijalogu Kosova i Srbije o normalizaciji odnosa, javljaju agencije prensoe mediji.

Predsjednica Kosova je ponovila punu posvećenost kosovskih institucija procesu dijaloga zasnovanom na očuvanju suvereniteta, ustavnog poretka, teritorijalnog integriteta i funkcionalnosti Kosova.

U zajedničkom saopštenju predsjednice i premijera Kosova navodi se da su oni naveli da francusko-njemački prijedlog za rješavanje spora između Srbije i Kosova služi kao dobra osnova za dalje razgovore.

Oni su govorili i o nedavnim dešavanjima na sjeveru Kosova nakon što su predstavnici Srba napustili kosovske institucije. To se dogodilo zbog odluke Prištine o preregistraciji automobilskih tablica koje izdaje Srbija.

U saopštenju se navodi da su Osmani i Kurti poručili da institucije Kosova ostaju posvećene miru, stabilnosti i garantovanju bezbjednog okruženja za sve građane zemlje.

“Predsjednica Osmani i premijer Kurti su spomenuli destabilizujuće tendencije Srbije, kroz jačanje njenih nelegalnih struktura na Kosovu, zastrašivanje građana Srbije i podsticanje kriminalnih grupa da naruše red i zakon na sjeveru”, navedeno je u saopštenju.

Osmani i Kurti su zatražili nastavak podrške podrške Francuske za članstvo Kosova u Savjetu Evrope, zatim u programu NATO-a Partnerstvo za mir, kao i zahtjevu Kosova za članstvo u EU i drugim međunarodnim organizacijama.

Oni su takođe ponovili važnost završetka procesa vizne liberalizacije za građane Kosova tokom češkog predsjedavanja Savjetom EU.

Zvaničnici Kosova i Srbije otputovali su u Francusku usljed krize na sjeveru Kosova, gdje su pripadnici srpske zajednice napustili kosovske institucije, nakon što je suspendovan direktor policije za region sjever Nenad Đurić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 09:24