/ FOTO YOUTUBE ILUSTRACIJA
06/05/2022 u 09:16 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Оштар пад дионица

На Вол Стриту су у четвртак цијене дионица оштро пале, изгубивши све добитке од претходног дана

На Wall Streetu су у четвртак цијене дионица оштро пале, изгубивши све добитке од претходног дана, јер улагачи нијесу сигурни колико ће америчка цетрална банка, Федералне резерве (Фед) још морати повећати каматне стопе како би сузбио инфлацију.

Dow Јones склизнуо је 1.063 бода или 3,12 одсто, на 32.997 бодова, док је S&P 500 потонуо 3,56 одсто, на 4.146 поена, а Nasdaq indeks 4,99 одсто, на 12.317 бодова.

Пад Dow Јonesа више од 1.000 бодова његов је највећи дневни губитак још од октобра 2020. године. Nasdaq је забиљежио највећи дневни постотни пад од јуна 2020. и завршио на најнижем нивоу од краја те године.

У свих 11 најважнијих сектора S&P 500 индекса цијене дионица су пале, а само је 19 дионица из састава тог индекса забиљежило раст. Тако су берзански индекси изгубили све добитке од сриједе, када су снажно порасли јер су, чинило се, уклоњене неке неизвјесности с тржишта, након што је Фед повећала каматне стопе 0,5 постотних бодова, у складу с очекивањима.

Предсједник Feda Јerome Powell казао је у сриједу да ће се и на наредним сједницама разматрати повећање камата 0,5 постотних бодова како би се сузбила инфлација, која се креће на највишим нивоима у 40 година, али да се повећање од 0,75 постотних бодова не разматра.

Он је казао и да је америчка економија довољно снажна да би издржала строжу монетарну политику те да очекује 'мекано или меканије' приземљење економије. И док се у сриједу чинило да су његове поруке пале на плодно тло, па су цијене дионица снажно порасле, у четвртак је услиједила оштра корекција у којој су берзански индекси изгубили све те добитке, па и више.

Суоснивач Carlyle Group, David Rubenstein, казао је да су се улагачи 'вратили у реалност' у вези препрека на тржишту и у економији, укључујући рат у Украјини и високу инфлацију.

„Ми очекујемо повећање камата за по 0,5 постотних бодова и на наредне двије сједнице Феда. Сматрам да заоштравање монетарне политике неће бити толико да би успорило раст економије, али и даље нам предстоје економски изазови у Сједињеним Америчким Државама (САД)”, казао је Рубенстеин.

Улагаче, наиме, забрињавају монетарна политика Феда, мијешани пословни резултати технолошких дивова, рат у Украјини, успоравање кинеске економије због новог таласа ширења коронавируса и успоравање раста америчке економије, које је у првом тромјесечју неочекивано пало на кварталном нивоу.

И на већини европских берзи цијене дионица су пале. Додуше, лондонски FTSE индекс ојачао је 0,13 одсто, на 7.503 бода, но франкфуртски DAX склизнуо је 0,49 одсто, на 13.902 поена, а париски CAC 0,43 одсто, на 6.368 бодова.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 08:48