ilustracija / - FOTO: UNSPLASH - FREDRICK F., TANKER, BROD, ILUSTRACIJA
11/01/2024 u 12:12 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Otet tanker u Omanskom zalivu

Peta flota američke mornarice, koja patrolira Bliskim istokom, nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar povodom današnjeg incidenta

Jutros je u Omanskom zalivu otet tanker za naftu Suec Rajan (Suez Rajan) oko koga su se ranije sporile SAD i Iran, saopštila je vojska Velike Britanije, prenosi N1.rs.

Na tanker koji se sada zove Sveti Nikola ukrcalo se osoblje u vojnim uniformama koje nije imalo ovlašćenje da to u radi. Menadžer bezbjednosti saopštio je da je, kada je pokušao da kontaktira brod, čuo nepoznate glasove preko telefona.

Vojnici koji su se ukrcali na brod nosili su crne unifome i crne maske. Privatna firma za obezbjeđenje Ambrei saopštila je da je šestoro vojnika prije ukrcavanja pokrilo nadzorne kamere.

Sumnja za kidnapovanje broda pala je na Iran jer se godinu dana sporio sa SAD oko Suec Rajana. SAD su 2022. godine najprije preusmjerile brod koji je prevozio iransku sirovu naftu namijenjenu Kini.

Američko Ministarstvo pravde zadržalo tanker po sudskom nalogu, uz saradnju najmanje jedne kompanije. Jednogodišnji spor oko broda završio se tako što su SAD zaplijenile milion barela iranske sirove nafte na njemu.

Peta flota američke mornarice, koja patrolira Bliskim istokom, nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar povodom današnjeg incidenta.

Iranska državna novinska agencija IRNA izvijestila je o ukrcavanju vojnika na brod, ali nije rekla ništa više. Iranska misija pri Ujedinjenim nacijama takođe nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 11:24