Шарл Мишел / -Н1
08/11/2022 u 16:18 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Otkazano obraćanje: Kineske vlasti cenzurisale govor Mišela

Mišelov portparol i trojica diplomata iz Pekinga potvrdili su za AFP da video nije emitovan

Govor predsjednika Evropskog savjeta Šarla Mišela, koji je trebalo da bude pušten na otvaranju velikog sajma u Kini, iznenada je otkazan, jer su, kako javlja AFP, kineske vlasti željele da cenzurišu djelove govora.

Prethodno snimljeno video obraćanje trebalo je da bude prikazano prošlog petka na otvaranju Kineskog međunarodnog uvoznog sajma „China International Import Expo“ u Šangaju.

Mišelov portparol i trojica diplomata iz Pekinga potvrdili su za AFP da video nije emitovan.

- Kinezi su željeli da cenzurišu djelove govora Šarla Mišela. Brisel je umjesto toga izabrao da se govor uopšte ne pusti“, rekao je anonimno jedan evropski diplomata AFP-u.

Navodno, EU je željela da pregovara o spornim djelovima, ali su kineske vlasti odbile pa video uopšte nije pušten. Drugi evropski diplomata potvrdio je da su kineske vlasti željele da cenzurišu djelove Mišelovog govora o Ukrajini, što je osjetljivo pitanje za Peking.

Kina nastoji da se pozicionira kao neutralna u toj krizi, ali je ponudila diplomatsku podršku svom strateškom savezniku Rusiji. Odnosi Kine i EU su se pogoršali otkako su dvije strane međusobno uvele sankcije prošle godine zbog navodnih kršenja ljudskih prava Kine u regionu Sinđijang.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 08:50