Pronađena olupina broda, ilustracija / - SHUTTERSTOCK
21/06/2024 u 21:51 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Otkriće koje mijenja istoriju: Pronađena olupina broda stara tri hiljade godina

Olupina broda stara više od 3.000 godina sa netaknutim teretom pronađena je kod sjeverne obale Izraela, a predmeti sa misterioznog plovila biće uskoro predstavljeni javnosti.

Olupinu broda i djelove njegovog tereta, na dubini od oko dva kilometra, na dnu Sredozemnog mora, otkrila je kompanija "Energean", koja posluje u blizini Izraela.

Istraživanje koje je sprovela kompanija otkrilo je brodski teret od stotina amfora, bokala sa dvostrukom ručkom u kojima se skladištila roba poput vina ili maslinovog ulja tokom bronzanog doba, prenosi rts.rs.

- Izgleda da je brod potonuo zbog oluje ili zbog piratskog napada – što je bila uobičajena stvar u kasnom bronzanom dobu -, rekao je Jakob Šarvit, šef Pomorske jedinice Izraelske uprave za antikvitete.

Olupina je pronađena prošle godine na 90 kilometara od obale sjevernog Izraela, a zvaničnici su procijenili da datira iz 14. ili 13. vijeka prije nove ere.

Stara više od tri milenijuma, datira iz vremena kada je pomorska trgovina počela da cvjeta tokom bronzanog doba.

Tim kompanije "Energean" koji je istraživao more pronašao je brojne vrčeve nagomilane na morskom dnu, rekao je direktor Organizacije za životnu sredinu Karnit Bahartan.

- Kada smo im (vlastima zaduženim za antikvitete) poslali slike, ispostavilo se da je to senzacionalno otkriće, daleko iznad onoga što smo mogli da zamislimo - rekao je Bahartan.

Šarvit je dodao da je lokacija nalaza otkrila da su drevni pomorci mogli da se kreću bez uvida u bilo koju obalu, vjerovatno koristeći položaj zvijezda i Sunca.

- Ovo je otkriće svjetske klase koje menja istoriju - naglasio je Bahartan.

"Energean" je izveo operaciju vađenja nekih od predmeta, koji će uskoro biti predstavljeni javnosti.

Pronađena olupina aviona koji je sa putnicima nestao prije 53 godine

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
22. jul 2024 00:22