/ - фото: архива Дан
08/01/2022 u 15:38 h
Превела и приредила: Б.Г.Превела и приредила: Б.Г.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Откривена нова варијанта корона вируса - делтакрон на Кипру

Кипарски научник је објаснио да нова варијанта, која је названа делтакрон, дијели генетску позадину делта варијанте заједно са неким од мутација омикрона

Министар здравља Кипра Михалис Хаџипантелас изјавио је да су поносни на своје научнике након што је објављено откриће кипарских научника нове варијанте соја корона вируса.

Др Леонтиос Кострикис, који предводи тим научника који раде у лабораторији за биотехнологију и молекуларну вирологију Универзитета Кипар, рекао је да је у заједници идентификована нова варијанта вируса.

Говорећи за локалне медије, Кострикис је објаснио да нова варијанта, која је названа делтакрон, дијели генетску позадину делта варијанте заједно са неким од мутација омикрона.

- Пронашли смо значајан број мутација које су раније пронађене само у случајевима омикрона, што се разликује од других варијанти јер има 30 мутација - рекао је он.

- Десет њих је идентификовано у овим узорцима узетим на Кипру - каже Кострикис.

Додао је да је варијанта идентификована у 25 узорака узетих на Кипру, од којих је 11 од људи хоспитализованих због корона вируса, а 14 из опште популације.

- Учесталост мутација била је већа међу онима у болници, што би могло значити да постоји корелација између делтакрона и хоспитализација. Сасвим је могуће да та конкретна варијанта није идентификована нигдје другде у свијету - рекао је Кострикис, па би ово откриће могло да буде од глобалног интереса.

- Револуционарна истраживања и налази тима др Кострикиса чине нас поносним на наше научнике јер ово истраживање ставља Кипар на међународну мапу када су у питању здравствена питања“, рекао је министар здравља Хаџипантелас.

Кострикис је рекао да су секвенце 25 узорака достављене у базу података ГИСАИД, која ће их учинити доступним глобалној научној заједници.

С обзиром на то, закључио је, још је прерано за предвиђање да ли би делтакрон могао да надјача делта и омикрон сој.

Министар здравља Кипра је рекао да ће више детаља бити дато на конференцији за новинаре сљедеће недјеље.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 10:40