Donald Tramp / - SCREENSHOT TWITTER
10/06/2023 u 08:42 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Otpečaćena optužnica: Tramp ugrozio nacionalne tajne, držao dokumenta u kupatilu

Prema optužnici, Tramp je jednoj osobi pokazao dokument Pentagona opisan kao "plan napada" na drugu zemlju i podijelio povjerljivu mapu povezanu sa vojnom operacijom

Nova optužnica protiv bivšeg predsjednika Sjedinjenih Država Donalda Trampa ima 37 tačaka, uključujući neovlašćeno zadržavanje povjerljivih dokumenata i zavjeru za opstruisanje pravde nakon odlaska iz Bijele kuće 2021. godine, pokazala su sudska dokumenta. To je prvi put u američkoj istoriji da je bivši predsednik predmet krivične istrage koju vodi federalna vlada, javlja Glas Amerike.

Tužioci su Trampa optužili da je ugrozio neke od najosjetljivijih američkih bezbjednosnih tajni. Specijalni tužilac Džek Smit, čija je istraga dovela do podizanja optužnice, rekao je u petak da su zakoni koji štite informacije o nacionalnoj odbrani ključni i da se moraju primjenjivati. Smit je dodao da će tražiti brzo suđenje u slučaju povjerljivih dokumenata.

"Imamo jedan set zakona u ovoj zemlji i oni se odnose na sve", poručio je Smit u kratkom obraćanju i dodao da je pretpostavka da su optuženi nevini dok se ne dokaže suprotno.

Sekretarijat za pravosuđe je otpečatio optužnicu istog dana kada su dva Trampova advokata podnijela ostavke, a optužen je i njegov saradnik koji je snimljen nadzornim kamerama kako uklanja kutije iz Mar-a-Laga.

Optužbe su povezane sa Trampovim rukovanjem povjerljivim vladinim dokumentima koja je prebacio na svoje imanje na Floridi nakon što je završio predsjednički mandat.

Prema optužnici, Tramp je jednoj osobi pokazao dokument Pentagona opisan kao "plan napada" na drugu zemlju i podijelio povjerljivu mapu povezanu sa vojnom operacijom.

Dokumenta pronađena u Trampovom posjedu obuhvatala su informacije o odbrambenim i oružanim kapacitetima SAD i stranih zemalja, kao i podatke o američkim nuklearnim programima, potencijalnim ranjivostima Amerike i njenih saveznika na vojni napad i planove za mogući odgovor na strani napad.

Jedan dokument bio je o podršci jedne strane zemlje za terorizam protiv američkih interesa. Prema optužnici, povjerljivi materijali poticali su iz Pentagona, Centralne obavještajne agencije i drugih obavještajnih službi.

Optužnica obuhvata fotografije Trampovih kutija u jednoj balskoj dvorani, u kupatilu njegovog kluba i u skladištu. Tramp je dokumenta držao u Mar-a-Lagu i u golf klubu u Nju Džersiju. Dok su dokumenta bila u Mar-a-Lagu, na Trampovom imanju su bile desetine hiljada gostiju na više od 150 skupova.

Tužioci su naveli da bi neovlašćeno objavljivanje povjerljivih dokumenata moglo da ugrozi američku nacionalnu bezbjednost, odnose sa stranim zemljama i prikupljanje obavještajnih podataka.

Tramp je, prema optužnici, sa advokatima razgovarao o mogućnosti da laže vladinim zvaničnicima koji su pronašli dokumenta, od kojih je neka držao oko toaleta, a neke kutije prebacio po imanju da bi spriječio da se pronađu.

"Zar ne bi bilo bolje da im samo kažemo da nemamo ništa ovdje", upitao je Tramp jednog od svojih advokata.

Tramp, koji tvrdi da je nevin, na svojoj društvenoj mreži je napao specijalnog tužioca.

"Njegova žena mrzi Trampa, kao i on", napisao je bivši predsjednik, uz sliku Smita.

Tramp bi trebalo da se pojavi pred sudom u Majamiju u utorak. S obzirom na to da bi služio uzastopne zatvorske kazne ako bi bio proglašen krivim, maksimalna bi bila do 20 godina zatvora za opstrukciju pravde, optužbu koja nosi najveću kaznu.

 

Optužnica protiv saradnika i novi advokat

 

Tramp je prethodno objavio da je optužen njegov bivši saradnik Volt Nauta. Nauta je radio za Trampa u Mar-a-Lagu nakon što je bio u Bijeloj kući za vrijeme Trampovog mandata. Nautin advokat odbio je da komentariše slučaj, prenosi agencija Rojters.

Prema optužnici, Tramp je bio u zavjeri sa Nautom da zadrži povjerljiva dokumenta koja je uzeo iz Bijele kuće i sakrije ih od federalne porote. Optužnica protiv Naute sadrži sedam tačaka.

Tokom razgovora sa agentima FBI-a 26. maja prošle godine, Nauta je lažno tvrdio da nije znao kako su neka dokumenta završila u Mar-a-Lagu, iako je on sam premjestio neka iz skladišta.

Iznenadni odlazak Trampovih advokata Džona Roulija i Džima Trastija mogao bi dovede do dodatnih pravnih komplikacija uoči Trampovog izlaska pred sud u Majamiju u slučaju zadržavanja povjerljivih dokumenata.

"Jutros smo podnijeli ostavke kao pravni savjetnici predsjednika Trampa. Bila nam je čast što smo ga branili prošle godine i znamo da će biti dokazano da nije kriv", navela su dva advokata u saopštenju.

Tramp je na svojoj društvenoj mreži saopštio da će ga zastupati advokat Tod Blanš.

Optužnica protiv bivšeg američkog predsjednika za federalna krivična djela je bez presedana u američkoj istoriji. Podignuta je dok je Tramp i dalje favorit za osvajanje republikanske predsjedničke nominacije.

Pred sudom na Floridi bi trebalo da se pojavi u utorak, dan prije 77. rođendana.

Slučaj ne sprečava Trampa da vodi kampanju ili preuzme položaj ako pobijedi na izborima naredne godine. Pravni eksperti kažu da može da položi zakletvu čak i ako je proglašen krivim i u poslat u zatvor.

Istražitelji su pronašli oko 11.000 dokumenata na njegovom imanju Mar-a-Lago u Palm Biču, na Floridi, prije gotovo godinu. Stotinu je imalo oznaku povjerljivo, čak i nakon što je jedan od Trampovih advokata tvrdio da su svi povjerljivi papiri vraćeni vladi.

"Nevin sam", napisao je Tramp na svojoj društvenoj mreži nakon što je objavljena vijest o podizanju optužnice.

Slučaj će prvobitno voditi okružna sutkinja Ajlin Kenon, koju je Tramp imenovao 2019. godine, prenosi Rojters pozivajući se na anonimne izvore.

Tokom pravnih sporova u istrazi o dokumentima prošle godine, Kenon je donosila odluke u korist Trampa. Kasnije ih je poništio apelacioni sud.

Kenon će između ostalog odlučivati kada će suđenje početi i izricati kaznu ako Tramp bude proglašen krivim.

Riječ je o drugom krivičnom slučaju protiv Trampa, kojem će se u martu naredne godine suditi u Njujorku u slučaju povezanim sa davanjem novca porno zvijezdi da ćuti o navodnoj aferi. Ako ponovo bude izabran za predsjednika, Tramp bi bio u poziciji da omete federalni slučaj, ali ne i državni u Njujorku.

Trampovi pravni problemi nisu uticali na njegovu popularnost među republikanskim biračima, a njegovi rivali za predsjedničku nominaciju su ga za sada branili i kriitkovali slučaj kao politički motivisan.

Protiv Trampa se vode još dvije istrage - specijalni tužilac istražuje njegove napore da poništi izborni rezultat 2020. godine, što je predmet i odvojene istrage u Džordžiji.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 18:25