/ - FOTO: EPA
27/09/2022 u 15:31 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Otvoren strateški Baltički gasovod

Baltičkim gasovodm prenosiće se do deset milijardi kubičnih metara plina godišnje iz Norveške u Poljsku, dok će se iz Poljske u Dansku prenositi tri milijarde kubičnih metara

U Poljskoj je svečano otvoren strateški Baltički gasovod, kojim će od 1. oktobra poteći plin iz Norveške u Poljsku i susjedne zemlje, saopštila je Evropska komisija, prenosi Index.hr.

Baltičkim gasovodm  prenosiće se do deset milijardi kubičnih metara plina godišnje iz Norveške u Poljsku, dok će se iz Poljske u Dansku prenositi tri milijarde kubnih metara.

-Baltički gasoovod ključni je projekt za sigurnost snabdijevanja  regije i rezultat je težnji politika EU za diversifikacijom plinskih izvora. Gasovod će odigrati vrijednu ulogu u ublažavanju trenutne energetske krize- rekao je evropski zastupnik za energetiku Kadri Simson.

Projekt poboljšava diversifikaciju snabdijevanja plinom u srednjoistočnoj Evropi i baltičkim državama otvaranjem novog uvoznog pravca iz Sjevernog mora prema EU, piše Komisija.

Baltički gasoovd je projekt od zajedničkog interesa pokrenut 2013. godine te je u njega uloženo oko 267 miliona eura evropskih sredstava kroz Instrumente za povezivanje Evrope.

U subotu je danski operater Baltičkog gasovoda Energinet saopštio da će biti pušten u rad punim kapacitetom od kraja novembra ove godine, što je nešto više od mjesec dana prije planiranog.

Projekt je naišao na nekoliko velikih izazova.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 10:54