Beč, Austrija / - SHUTTERSTOCK
24/06/2023 u 05:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ovo je lista 10 najpogodnijih svjetskih gradova za život

Čak tri grada iz Kanade našla su se u top 10 najpogodnijih gradova u svijetu

Economist Intelligence Unit (EIU) objavio je listu svjetskih gradova u kojima je najpogodnije živjeti u 2023. godini, a Beč je ponovno zauzeo prvo mjesto.

Prema istraživanju EUI, na listi se pronašlo 173 grada širom svijeta, a određeni su na osnovu više faktora kao što su zdravstvena njega, obrazovanje, infrastruktura, okolina, stabilnost i sigurnost, prenosi Klix.ba.

Tako je Beč zadržao svoje prvo mjesto na EIU-ovom indeksu pogodnosti za život, osvojivši pohvale za pouzdanu infrastrukturu, izvanrednu kulturu i zabavu te besprekorne obrazovne i zdravstvene usluge. Prati ga glavni glad Danske - Kopenhagen.

Veliki povratnicima na ovogodišnjoj listi smatraju se australijski gradovi Melburn i Sidnej koji se nalaze na trećem i četvrtom mjestu ove liste. Proteklih godina, Sidnej se nije ni nalazio u top 10 najpogodnijih gradova, a Melburn je bio na 10. mjestu.

Interesantno je što su se čak tri grada iz Kanade našla u top 10 najpogodnijih gradova u svijetu, a to su Vankuver (peto mjesto), Kalgari (sedmo mjesto) i Toronto (deveto mjesto).

Japanski grad Osaka takođe se našao na ovoj listi, gdje je zauzeo 10. mjesto. Ovaj grad je doživio blagi porast u ocjenama kulture i okoline, a u tome je pomoglo i smanjenje kovid mjera.

U međuvremenu, Švajcarska koja slovi za jednu od najboljih država za život, dobila je svoja dva "predstavnika", a to Cirih koji je zauzeo šesto mjesto i Ženeva koja se izjednačila s Kalgarijem na sedmom mjestu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 23:10