Платформе нафте / - PIXABEY
08/11/2021 u 08:17 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Пад циjена нафте на свjетским тржиштима

Циjена барела на лондонском тржишту пала jе прошле седмице око два одсто, на 82,74 долара, док jе на америчком тржишту барел поjефтинио 2,7 одсто, на 81,27 долара

Циjене нафте на свjетским тржиштима пале су и прошле седмице, друге заредом, па су додатно склизнуле с наjвиших нивоа у више година.

Циjена барела на лондонском тржишту пала jе прошле седмице око два одсто, на 82,74 долара, док jе на америчком тржишту барел поjефтинио 2,7 одсто, на 81,27 долара.

Тако jе на лондонском тржишту циjена барела додатно склизнула с наjвишег нивоа у три године, а на америчком тржишту у седам, преноси СЕЕбиз.

На састанку Организациjе земаља-извозница нафте (ОПЕК) и њених савезника у четвртак одлучено jе да се остаjе при досадашњем плану о повећавање производње у децембру 400 хиљада барела дневно.

Тако jе ОПЕК+ одбио знатниjе да повећа производњу, премда jе предсjедник САД-а Џо Бајден позвао на веће повећање како би се закочио брзи раст циjена.

У САД-у су малопродаjне циjене галона бензина близу четири долара, што се сматра тачком притиска за америчке возаче, па jе Биден позвао велике произвођаче енергиjе у групи водећих развиjених и економиjа у развоjу Г20 да повећаjу производњу.

Биjела кућа поручила jе и да ће Вашингтон размотрити циjели низ алата коjи му стоjе на располагању како би након састанка ОПЕК+ гарантовао снабдjевање енергентима по приступачним циjенама.

На тржишту сада сви желе знати хоће ли Сjедињене Америчке Државе (САД) и друге земље посегнути за продаjом нафте из стратешких резерви, написао jе у биљешци аналитичар УБС-а Гиованни Стауново.

У УБС-у очекуjу да ће циjена барела у Лондону наставити расти наредних мjесеци према 90 долара.

Подршку циjенама пружа раст потражње за нафтом, али и осталим енергентима због опоравка свjетске економиjе од коронакризе, док наjвећи произвођачи 'црног злата' држе релативно ограничену производњу.

С друге стране, приjетње САД-а и других земаља о посезању у стратешке резерве, али и раст залиха спречаваjу даљи раст циjена.

У сриjеду jе извjештаj Америчког института за нафту (АПИ) показао да су залихе сирове нафте у САД-у у претходноj седмици порасле 3,6 милиона барела, а порасле су и залихе деривата.

Циjене jе притиснуо и извjештаj саудиjске телевизиjске станице Ал Арабиyа да ће саудиjска производња већ у децембру поново премашити десет милиона барела дневно, први пут од почетка пандемиjе цовида 19.

Циjена барела на лондонском тржишту порасла jе од почетка године око 50 одсто, захваљуjући опоравку потражње за нафтом усљед опоравка економиjа, али и ОПЕК-овом одржавању производње испод претпандемиjских нивоа.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 03:22