Џозеф Бајден / - ФОТО: РТРС
02/10/2021 u 21:20 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Пада популарност Џоа Баjдена

Анкета jе спроведена након што су настале тензиjе са Француском због договора о подморницама са Аустралиjом, али jе показала да 50 одсто испитаних одобрава како Баjден приступа односима са савезницима

Популарност америчког предсједника Џоа Баjдена jе опала после сериjе изазова протеклих недеља у земљи и иностранству, показала jе анкета коjу су спровели агенциjа Асошиjетед прес и Центар за истраживање jавног мњења.

Педесет одсто анкетираних Американаца сада позитивно оцјењуjе Баjденов рад, док 49 одсто ниjе задовољно предсједником. У августу jе његов рад одобравало 54 одсто, а у jулу 59 процената, преноси Глас Америке, јавља Нова.рс.

Резултати анкете су обjављени у вријеме док Американци разматраjу ужурбану и смртоносну евакуациjу из Авганистана, понашање агената граничне потроле према избјеглицама из Хаитиjа, претњу од корона вируса и његове делта вариjанте, као и драму у Конгресу, гдје Баjден покушава да издеjствуjе усваjање предлога економске, инфраструктурне и пореске политике.

Од jула Баjденов реjтинг jе лагано опао међу демократама са 92 на 85 одсто, а у паду jе међу независним бирачима коjи не нагињу ни ка демократама ни републиканцима са 62 на 38 одсто. Само 11 одсто републиканаца одобрава рад предсједника, што jе слично расположењу из jула.

Баjденова популарност jе донекле опала и међу бијелим Американцима са 49 на 42 одсто, као и међу америчким црнцима са 86 на 64 процента.

Само 34 одсто Американаца каже да земља иде у правом смјеру, док jе у првим мјесецима Баjденовог предсједништва то сматрао сваки други испитаник. Сада 47 одсто Американаца одобрава како Баjден води економиjу, што jе пад у односу на 60 одсто испитаника из марта.

Баjденов пакет финансиjске помоћи Американцима погођеним пандемиjом прво jе изазвао осјећање оптимизма, али jе он опао будући да послодавци нису могли да пронађу довољно радника, инфлациjа jе већа од очекиване, а због проблема у ланцу снабдевања отежана jе куповина аутомобила, уређаjа за домаћинство и друге робе.

Баjденов рад у борби против корона вируса подржава 57 одсто Американаца, што jе мање него у jулу, када jе то подржавало 66 процената, али jе то и даље Баjденова наjjача страна у анкети. Скоро девет од 10 испитаних демократа одобрава предсједникове одлуке у борби против ковида, у поређењу са само два од 10 републиканаца.

Баjден има проблеме у неколико области у домену спољне политике. Његов укупан начин вођења спољне политике подржава 43 одсто испитаника, а само 34 одсто подржава његове одлуке у односу на ситуациjу у Авганистану.

Анкета jе спроведена након што су настале тензиjе са Француском због договора о подморницама са Аустралиjом, али jе показала да 50 одсто испитаних одобрава како Баjден приступа односима са савезницима.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 05:48