Борут Пахор / - РТРС
03/05/2022 u 21:02 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Пахор: Изгубио сам вјеру у Путинов разум, не искључујем нуклеарни сукоб

Он је интервју дао током радне посјете Берлину 28. априла, гдје се састао са својим њемачким предсједником Франком Валтером Штајнмајером

Словеначки предсједник Борут Пахор је изјавио да се залаже за наставак испоруке оружја Украјини и указао на непредвидљивост руског предсједника Владимира Путина, уз напомену да би ситуација могла да ескалира до нуклеарног сукоба, преноси портал РТЦГ.

„Изгубио сам сваку вјеру у Путинов разум“

Он је у интервјуу за њемачки Шпигел упозорио на потцјењивање руске војске и указао на ризик од ширења сукоба на Молдавију, Грузију и западни Балкан, преноси СТА. Словеначки предсједник је њемачком листу рекао да, „нажалост, више не може да искључи нуклеарни сукоб„, пошто је изгубио повјерење у просуђивање руског предсједника.

-Изгубио сам сваку вјеру у Путинов разум- казао је Пахор.

Иако, по њему, нуклеарни сукоб не би имао никавог смисла, Пахор тврди да Путина такође није одвратила ни бесмисленост рата у Украјини, наводи словеначка агенција. Пахор је нагласио да се не слаже са тренутним ембаргом на руске енергенте, већ да се залаже за постепено смањење зависности од руских енергената, иако се, каже, некоме такав корак чини кукавичким.

Он се дотакао и критика из источне Европе, гдје се званични Берлин оптужује да одуговлачи с увођењем санкција Русији и истакао да би Нјемачка претрпјела значајну економску штету ако би се увео ембарго на руска фосилна горива, што по њему, објашњава њихову забринутост, наводи СТА.

"Русија спремна на тешке жртве да би побиједила"

Словеначки предсједник је изјавио за њемачки лист да Путинова тежња за војном побједом тренутно није добра основа за почетак озбиљних мировних преговора и сматра да би украјински рат могао и да ескалира, јер је Русија спремна на тешке жртве да би побиједила.

Пахор је примијетио да посебно у Молдавији постоји јак страх од ширења сукоба на њену територију, те каже да би тај рат директно могао да утиче и на Грузију и Западни Балкан.

Он је интервју дао током радне посјете Берлину 28. априла, гдје се састао са својим њемачким предсједником Франком Валтером Штајнмајером.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 03:48