/ - UNSPLASH, ZATVOR- ILUSTRACIJA
01/10/2023 u 17:47 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Pakistan: Zatvorske kazne za roditelje koji odbiju da vakcinišu djecu

Stručnjaci iz Svjetske zdravstvene organizacije se pribojavaju da će nove mjere samo još više potkopati povjerenje u vakcine

Vlasti u pakistanskoj provinciji Sind  prihvatile su  zakon kojim se roditeljima prijeti zatvorom do mjesec dana ako odbiju da vakcinišu svoju djecu protiv paralize ili osam drugih uobičajenih bolesti, prenosi N1.rs.

Stručnjaci iz Svjetske zdravstvene organizacije se pribojavaju da će nove mjere samo još više potkopati povjerenje u vakcine, posebno u zemlji u kojoj mnogi vjeruju u lažne zavjre o njima i gdje su desetine osoba koje vrše vakcinaciju ubijene.

Pakistan i susjedni Avganistan su jedine zemlje u kojima širenje dječije paralize nikada nije zaustavljeno. Bolest uglavnom pogađa djecu do pet godina.

U januaru je oko 62.000 roditelja, uglavnom u pakistanskoj provinciji Sind, odbilo vakcinaciju protiv dječije paralize za svoju djecu, što je navelo tamošnje vlasti da predlože novi zakon sa drakonskim kaznama.

Strašna eksplozija kod džamije u Pakistanu: Najmanje 50 mrtvih, više desetina ranjenih (VIDEO)

Zakonom bi se roditelji kažnjavali do mjesec dana zatvora jer nisu vakcinisali svoju djecu protiv određenih bolesti, a takođe bi mogli da budu kažnjeni novčanom kaznom do 50.000 rupija (168 dolara).

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. novembar 2023 21:20