Стефан Лофвен / - EPA-EFE
21/06/2021 u 12:59 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Пала шведска влада, премијеру изгласано неповјерење

Националистичке шведске демократе искористиле су прилику да сазову гласање прошле недјеље након што jе бивша комунистичка странка Љевица повукла подршку влади лијевог центра због неслагања око закона о становима, тачниjе око ублажавања контроле одређивања станарина у новоградњи

Шведски парламент гласао jе за смјену премиjера Стефана Лофвена, изгласавањем неповјерења, даjући лидеру социjалдемократа недјељу дана да или поднесе оставку и преда предсједнику скупштине посао да нађе нову владу, или распише ванредне изборе.

Уколико не буде формирана нова већина, грађани Шведске могли би да изађу на ванредне парламентарне изборе, прве од 1958. године, а тек пете од увођења парламентарних избора 1866. године.

Националистичке шведске демократе искористиле су прилику да сазову гласање прошле недјеље након што jе бивша комунистичка странка Љевица повукла подршку влади лијевог центра због неслагања око закона о становима, тачниjе око ублажавања контроле одређивања станарина у новоградњи.

Лефвенова климава мањинска коалициjа са Странком зелених ослањала се у парламенту на подршку двије мале странке десног центра и Странке љевице од тијесних избора 2018. године.

Како jе парламент у ћорсокаку, ниjе jасно коме би се предсједник скупштине могао обратити за формирање нове администрациjе, док анкете показуjу да су блокови лијевог и десног центра уjедначени, што значи да ванредни избори можда неће донијети jасан исход.

Редовни избори би требало да се одрже у септембру следеће године.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 10:03