/ - UNSPLASH ilustracija
12/12/2021 u 20:25 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Пандемија гура 500 милиона људи у екстремно сиромаштво

Извјештај Свјетске здравствене организације и Свјетске банке

Пандемија ковид-19 гура више од пола милијарде људи у екстремно сиромаштво, најгору економску катастрофу од 1930-их, објавили су данас Свјетска здравствена организација и Свјетска банка, преноси Аваз. Налази су садржани у два извјештаја објављена на Универзални дан здравствене заштите, који илустрирају катастрофалан утицај пандемије  на способност људи да добију и плате здравствену заштиту.

- Пандемија ће вјероватно зауставити двије деценије глобалног напретка према универзалној здравственој покривености, што ће изазвати смањење имунизације и повећање смртности од туберкулозе и маларије - саопштили су из Свјетске здравствене организације..

Из те организације наводе да нови докази, прикупљени са Свјетском банком, откривају да је више од пола милијарде људи гурнуто у екстремно сиромаштво јер морају плаћати здравствене услуге из свог џепа.

Шеф СЗО Тедрос Гебрејсус изјавио је како све владе морају одмах наставити и убрзати напоре како би осигурале да сваки њихов грађанин може приступити здравственим услугама без страха од финансијских посљедица.

- То значи јачање јавне потрошње на здравствену и социјалну подршку и повећање њиховог фокуса на системе примарне здравствене заштите који могу пружити основну заштиту у близини куће - појаснио је Гебрејесус.

Нови извјештаја и из Свјетске банке упозоравају да ће финансијске потешкоће вјероватно постати интензивније како сиромаштво расте, приходи падају, а владе се суочавају са строжим фискалним ограничењима.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 00:03