/ - ИЛУСТРАЦИЈА - FOTO TWITTER.COM/EBRD
10/11/2021 u 08:51 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Пандемиjска штедња подстакла снажну потражњу за стамбеним некретнинама

Стопа штедње домаћинстава удвостручила се на почетку пандемиjе

Потражња за стамбеним некретнинама у еурозони оjачала jе у пандемиjи корона вируса и вjероватно ће се задржати на високом нивоу, што ће отворити питање доступности станова за домаћинства с нижим приходима, упозорила jе Европска централна банка.

Након што jе пандемиjа корона вируса затворила већи дио глобалне економиjе, домаћинства су почела више штедjети, а неке породице, посебно оне богатиjе, одлучиле су да усмjере штедњу у куповини стамбених некретнина, преноси СЕЕбиз.

Стопа штедње домаћинстава удвостручила се на почетку пандемиjе, а у првоj половини ове године задржала се близу нивоа од 20 одсто, увелико надмашивши претпандемиjских 12 до 13 одсто.

Око 44 одсто нето штедиша навело jе у анкети да жели ставити на страну довољно новца за куповину велике вриjедности, обично некретнину или аутомобил, а породице с примањима у наjвишем квинтилу рекле су да ће у наредних 12 мjесеци наjвjероватниjе купити стамбену некретнину, наводи ЕЦБ.

Интерес за некретнине потпируjу и очекивања лакшег приступа кредитима у будућности и пад камата на хипотекарне кредите, утврдила jе централна монетарна институциjа еурозоне на основу анкете о очекивању потрошача.

- Иако су неке трансакциjе подстакнуте прекомjерном штедњом у пандемиjи можда већ реализоване, велики износ акумулиране штедње могао би додатно подстаћи потражњу за стамбеним простором у краткорочноj перспективи- упозорио jе ЕЦБ у чланку у Економском билтену.

У чланку се додаjе да то сигнализуjе континуирани снажан раст потражње у стамбеном сектору, али отвара и могућа питања доступности за породице са примањима у нижим квинтилима, будући да jе очекивани раст циjена станова пуно снажниj од очекиваног раста примања домаћинстава и индекса општих циjена.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 09:20