Владимир Путин / - фото: ЕПА
05/10/2021 u 09:56 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

"Пандора папири": Како је профитирао Путинов друг из дјетињства

Судбоносни моменат догодио се 1954. године, када је породица Путин изнајмила собу у кући Колбинове тетке. Виктор се спријатељио са Путиновим оцем, који је такође био рањен током борби у близини Лењинграда

Пандорини папири, милиони докумената који су процурили, а које је објавила највећа истраживачка мрежа  ИЦИЈ, открили су како су преко офшор фирми пословали људи блиски руском предсједнику Владимиру Путину, како се сумња, у његово име. Један од њих је и Петр Колбин, Путинов пријатељ из најранијег дјетињства, који је означен као особа преко чије фирме је извршен велики број трансакција, које на први поглед немају везе с руским предсједником.

Петр Колбин је ушао у бизнис са гасом и рапидно напредовао. Његова фирма испоручивала је опрему Газпрому, а убрзо се придружио Генадију Тимченку као партнер у разним подухватима, укљчујући ИПП и Гунвор, где је стекао десет одсто удјела.

Евиденција указује на то да је Колбин отворио швајцарски банковни рачун у мају 2002. године код Вонтобел банке у Цириху. Регистрована је на име панамске компаније „Инсајз Индустриз СА“.

Недељу дана касније, други потписник постао је Дмитриј Горелов, официр КГБ-а који је Владимира Путина познавао од осамдесетих година прошлог вijека, када су били стационирани у Дрездену. Колбин и Горелов су отворили други рачун у ХСБЦ у Сингапуру, а Колбиново богатство износи око 550 милиона долара.

Али, да ли је овај новац заправо његов? Према рijечима руског новинара Романа Шлејнова, који је 2012. године разговарао са Колбином, Путинов пријатељ је водио скроман живот.

Шлејнов је испричао да је Колбин имао стално телефон уз себе. Позиве је примао често, а углавном се радило о инструкцијама које треба да изврши.

Обзиром на то да је Колбин дуго дjеловао из сjенке, јавност је остала зачуђена када је означен као трећи сувласник Гунвора, заједно са Тимченком и његовим шведским извршним директором Торбјорном Торнквистом. Када су САД 2014. године увеле санкције Тимченку, ИПП је пребачен Колбину што показују и откривени документи.

Опозициони лидер Алексеј Наваљни, који је тренутно у затвору, тврдио је да Гунвор заправо припада Путину. Замjеник Наваљног Леонид Волков истиче да је Путин јако паметан и да нико не може очекивати да ће пронаћи рачуне на његово име.

-Али ако видите ‘Колбин’ можете бити сигурни да је то Путинов новац- објаснио је Волков.

Како су се Путин и Колбин упознали? 

У децембру 1941. године Виктор Колбин је рањен током борбе против Њемаца на фронту у Лењинграду. Како се присјећао деценијама касније, није могао да се креће, био је тешко повређен, а љекар га је одвукао до најближе болнице јер му је нога била повријеђена. Преживио је Други свјетски рат, а касније је постао учитељ и директор сеоске у Именици, која се налази недалеко од Естоније.

Судбоносни моменат догодио се 1954. године, када је породица Путин изнајмила собу у кући Колбинове тетке. Виктор се спријатељио са Путиновим оцем, који је такође био рањен током борби у близини Лењинграда.

-Нашли смо заједнички језик- рекао је Колбин локалним новинама, говорећи о Путину старијем.

Попут својих очева, Колбинов син Петр и млади Владимир Путин постали су добри пријатељи. Живот их је ипак раздвојио у годинама које су услиједили , али Путин није заборавио пријатеља из дјетињства када је дошао на власт. У једном интервјуу, Колбин старији је рекао да је његов син био у контакту са млађим Путином и да је можда и радио за њега.

-Петр ми не говори о томе. Он каже: ‘Тата, не замарај мозак оним што не треба да знаш-присетио се Колбин.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. jun 2024 04:34