/ - PHOTO BY L.FILIPE C.SOUSA ON UNSPLASH
04/11/2022 u 12:39 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Panika na evropskim aerodromima: "Kineska raketa leti van kontrole"

Očekuje se da će mjera trajati oko 40 minuta, iako lokalni izvještaji ukazuju na mogućnost da bi mjesta poput Ibice mogla biti pogođena i do tri sata

Nekoliko španskih aerodroma zatvorilo je svoj vazdušni prostor nakon informacije da će kineska raketa nekontrolisano da se vrati na zemlju, a još niko ne zna gdje će tijelo rakete pasti, prenosi Nova S.

Poznato je da su prizemljeni letovi u i iz Barselone, Taragone, Ibice i Reusa, a prema izvještajima pogođeni su i drugi regioni, uključujući La Riohu, Kastilju i Leon.

Očekuje se da će mjera trajati oko 40 minuta, iako lokalni izvještaji ukazuju na mogućnost da bi mjesta poput Ibice mogla biti pogođena i do tri sata.

Portparol katalonske Agencije za civilnu zaštitu je potvrdio da su zbog rizika povezanog sa prolaskom svemirskog objekta CZ-5B koji prelazi španski vazdušni prostor, letovi potpuno ograničeni od 9.38 do 10.18 ujutru u Kataloniji i drugim oblastima.

-Aerodromi i druge organizacije su već obaviještene- naveo je.

Španski kontrolori leta navode da ih je Evrokontrola obavijestila o nekontrolisanom ponovnom ulasku kineske rakete u Zemljinu atmosferu.

Podsjetimo, Kina je u ponedjeljak lansirala treći i posljednji dio svoje nove svemirske stanice Tjangong, a potom je izdato upozorenje da će se tijelo rakete teško 23 tone vratiti na Zemlju. Nije poznato gdje bi raketa tačno mogla da padne, ali Španija je identifikovana kao jedna od zemalja na njenom putu.

Smatra se da su neki putnici u vazdušnom saobraćaju obaviješteni o zatvaranju španskog vazdušnog prostora nakon što su se već ukrcali za polijetanje.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 01:55