Papa Franja / - EPA
08/01/2024 u 17:13 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Papa Franja pozvao na zabranu surogat majčinstva

Smatram žalosnom praksu takozvanog surogat majčinstva, koje predstavlja tešku povredu dostojanstva žene i djeteta, zasnovanu na iskorišćavanju situacija materijalnih potreba majke, rekao je poglavar Katoličke crkve

Papa Franja pozvao je na globalnu zabranu roditeljstva putem surogat majčinstva i nazvao tu praksu "žalosnom" i teškim kršenjem dostojanstva žene i djeteta.

- Smatram žalosnom praksu takozvanog surogat majčinstva, koje predstavlja tešku povredu dostojanstva žene i djeteta, zasnovanu na iskorišćavanju situacija materijalnih potreba majke - rekao je poglavar Katoličke crkve, prenose regionalni mediji.

On je dodao da, shodno tome, izražava „nadu u nastojanja međunarodne zajednice da univerzalno zabrani ovu praksu“.

Papa Franjo (87) uputio je ove komentare u četrdesetpetominutnom obraćanju diplomatama akreditovanim u Vatikanu, što se ponekad naziva njegovim govorom o „stanju svijeta“.

Malo je statističkih podataka o broju beba rođenih surogat majčinstvom. Zbog etičkih razloga, ova praksa je nezakonita u mnogim zemljama širom svijeta, kao i u nekim državama SAD.

Kritičari ove prakse upozoravaju na potencijal „pristrasnosti prema siromaštvu“ kada je riječ o ženama koje postaju surogat majke zbog finansijske potrebe.

Međutim, interesovanje za tu praksu nastavlja da raste dok sve više žena odlučuje da odloži trudnoću do kasnijeg životnog doba, kada plodnost nestane, i dok sve više istopolnih parova traže načine da osnuju porodice pošto ne mogu sami da zatrudne.

U Italiji, zemlji koja okružuje Vatikan, surogat majčinstvo je nezakonito, a desničarska koalicija premijera Đorđe Meloni uputila je u parlament priedlog zakona koji bi proširio postojeću zabranu na kažnjavanje parova koji odlaze u inostranstvo da obave ovu proceduru.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
21. maj 2024 02:07