Папа Фрања / - интернет
06/06/2021 u 19:06 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Папа Фрања тужан због масовне дјечиjе гробнице у Канади, али се ниjе извинио

С тугом пратим вијести коjе стижу из Канаде о узнемируjућем открићу остатака 215 дјеце, рекао је папа Фрања

Папа Фрања jе рекао да jе тужан због масовне гробнице с више од 200 дјеце у бившоj Римокатоличкоj цркви за старосједелачке ученике у Канади, али се ниjе извинио упркос захтјеву премиjера Џастина Трудоа. Папа Фрања jе, у обраћању вјерницима окупљеним на ватиканском Тргу светог Петра позвао политичке и црквене власти да раде на расветљавању случаjа и на зацељењу рана.

Два дана раниjе, канадски премиjер Трудо рекао jе да jе дубоко разочаран што се Ватикан ниjе извинио и позвао цркву да преузме одговорност, преноси Н1.

У Канади jе од 19. вијека до 1970-их година више од 150.000 дјеце старосједелаца присилно слато у резиденциjалне школе коjе су биле под управом цркава, а основане су с циљем присилне асимилациjе у канадско друштво.

Старосједелачка заjедница саопштила jе краjем прошлог мјесеца да су радаром откривене кости дјеце у близини мјеста где се налазила Камлупс индиjанска резиденциjална школа у Британскоj Колумбиjи на западу Канаде, коjа jе радила од 1890. до касних 70-их година 20. вијека.

Канадска влада признала jе да jе у школама владало физичко и сексуално злостављање и да су ученици добиjали батине због тога што говоре своj матерњи jезик.

– С тугом пратим вијести коjе стижу из Канаде о узнемируjућем открићу остатака 215 дјеце – рекао jе папа Фрања.

Он jе рекао да се осећа блиским канадском народу коjи jе трауматизован шокантном вијешћу.

Папа, ипак, ниjе упутио директно извињење, што су тражили многи грађани и канадски премиjер од Римокатоличке цркве, због њене улоге у раду резиденциjалних школа.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 13:17