Papa Franja / - SHUTTERSTOCK
06/04/2023 u 20:25 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Papa Franjo oprao noge zatvorenicima: Treba da pomognemo jedni drugima

Papa Franjo je naglasio da pranje nogu nije "folklorni običaj", već "gest koji pokazuje kakvi bi trebalo da budemo jedni prema drugima".

Papa Franjo je u simboličnom obredu poniznosti oprao i osušio noge dvanaestorici zatvorenika u kazneno-popravnom domu za maloljetnike u Rimu, govoreći im da "svako od nas može pasti u grijeh", javljaju agencije prenose mediji.

Casal del Marmo objekat na periferiji Rima je isti kazneno-popravni dom za maloljetnike gdje je Franjo prvi put izveo obred pranja nogu na početku svoje papinske službe, pokazujući svoje uvjerenje da bi Katolička crkva trebalo da posveti pažnju ljudima koji žive na marginama društva.

Na dan koji se u Katoličkoj crkvi obilježava kao Veliki četvrtak, papa Franjo je 6. aprila ponovio obred, sagnuo se i na jednu nogu svake osobe stavio vodu, zatim je obrisao koristeći bijeli ručnik i potom poljubio.

Ovaj obred podsjeća na pranje nogu koje je Isus obavio nad svojih 12 apostola na njihovoj posljednjoj večeri prije nego što će biti odveden da bude razapet.

- Isus pere sve naše noge. On poznaje sve naše slabosti - rekao je papa pred nekoliko destina zatvorenika okupljenih u kapelici kazneno-popravnog doma.

Od dvanaest osoba, šestoro je bilo maloljetnika, dok su ostali odrasli osuđenici. Među dvanaestoricom bili su i musliman iz Senegala, te mladi iz Rumunije, Rusije i Hrvatske, saopštio je Vatikan.

Papa Franjo je naglasio da pranje nogu nije "folklorni običaj", već "gest koji pokazuje kakvi bi trebalo da budemo jedni prema drugima".

- Bilo ko od nas može posrnuti i pasti u grijeh. Pranje nogu daje nam dostojanstvo grešnika. Pouka bi trebalo da bude da treba da pomognemo jedni drugima da život postane bolji - dodao je papa Franjo.

Papa, koji ima hronični problem koljena, kretao se po malim prostorima kapele samostalno ili uz pomoć štake, iako je nakon približno 90-minutnog pojavljivanja koristio invalidska kolica za odlazak.

U subotu je Franjo otpušten iz bolnice u Rimu gdje se liječio od bronhitisa.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 23:23