Papa Franjo  / Foto: EPA-EFE/ETTORE FERRARI
02/10/2022 u 15:02 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Papa Franjo poručio Putinu: Molim te, zaustavi ovu spiralu nasilja i smrti

Pozivam i predsjednika Ukrajine da bude otvoren za niz mirovnih predloga, poručio je papa

Rimski papa Franjo obratio se predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu i predsjedniku Ukrajine Vladimiru Zelenskom, pozvao ih da okončaju konflikt i da počnu mirovne pregovore.

- Moje molbe su upućene predsjedniku Rusije. Molim ga da zaustavi, između ostalog iz ljubavi prema sopstvenom narodu, ovu spiralu nasilja i smrti. Pozivam i predsjednika Ukrajine da bude otvoren za niz mirovnih predloga-  poručio je papa. 

Papa je takođe pozvao i sve ostale predstavnike međunarodne zajednice da učine sve što je u njihovoj moći kako bi se rat okončao da ne bi došlo do opasne eskalacije.

- U ime Boga i čovječanstva, opet upućujem svoje pozive za hitan prekid vatre, da se položi oružje i prihvate uslovi za mirovne pregovore koji nude rešenja koja nisu zasnovana na sili, već dogovorena, pravedna i stabilna, zasnovana na svetom poštovanju vrednosti ljudskog života, suvereniteta i teritorijalnog integriteta svake zemlje, kao i poštovanje prava manjina i njihovih legitimnih briga- poručio je on. 

Poglavar Rimokatoličke crkve je istakao da "žali zbog situacije poslednjih dana, koraka koji su u suprotnosti sa međunarodnim pravom i koji povećavaju rizik od nuklearne eskalacije, što dovodi do katastrofalnih i nekontrolisanih posledica na globalnom nivou".

- Nakon sedam mjeseci, pozivam vas da se okrenete svim mogućim diplomatskim instrumentima koji još nisu iskorišćeni da se okonča ova ogromna tragedija- zaključio je on. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 08:24