Papa Franja / - EPA
11/11/2023 u 20:06 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Papa Franjo razriješio biskupa iz Teksasa

Pape povlače drastične poteze razrješenja s položaja samo u slučaju da biskup odbija da samostalno podnese ostavku na svoj položaj

Papa Franjo je razriješio biskupa Džozefa E. Striklanda iz Tajlera u Teksasu, jednog od najžešći kritičari poglavara rimokatoličke crkve među američkim katolicima konzervativcima, navodi se u današnjem saopštenju Vatikana.

Veoma rijetko se događa da rimokatolički biskup bude razriješen, već se najčešće od Vatikana traži dozvola da biskup podnese ostavku koju prihvati papa, navodi Rojters.

Pape povlače drastične poteze razrješenja s položaja samo u slučaju da biskup odbija da samostalno podnese ostavku na svoj položaj.

Strikland ima 65 godina što je 10 godina manje od uobičajene starosne granice za odlazak katoličkih biskupa u penziju, a odluka o njegovom razrješenju je uslijedila nakon istrage Vatikana o njegovom finansijskom poslovanju dok je bio na čelu Tajlerske eparhije.

Papa Franjo je imenovao biskupa grada Ostina u Teksasu Džoa Vaskeza kao privremenog administratora eparhije, navodi se u saopštenju Vatikana.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 10:41