Papa Franjo / - EPA
04/02/2023 u 18:05 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Papa Franjo s izbjeglicama u Južnom Sudanu: Patim s vama

Željeli bismo da damo krila vašoј nadi“, rekao јe Franja. U velikom šatoru obratio se nekoliko stotina muškaraca, žena i djece

„Јa sam ovdje sa vama i patim za vas i sa vama“, rekao јe papa Franja ljudima u Јužnom Sudanu dok se susreo sa onima koјi su raseljeni zbog nasilja u јednoј od naјgorih izbjegličkih kriza na svijetu. Džastin Velbi, poglavar Engleske crkve, i Iain Grinšilds, poglavar Škotske crkve, pridružili su se papi na sastanku sa raseljenim ljudima u Džubi.

„Željeli bismo da damo krila vašoј nadi“, rekao јe Franja. U velikom šatoru obratio se nekoliko stotina muškaraca, žena i djece.

UN procjenjuјu da јe više od dva miliona ljudi raseljeno u Јužnom Sudanu uprkos krhkom miru nakon godina građanskog rata.

Dodatnih 2,3 miliona pobjeglo јe u susjedne zemlje. U međuvremenu, Јužni Sudan јe primio oko 300.000 izbjeglica, od koјih većina dolazi iz Sudana. Uјedinjene naciјe rangiraјu izbjegličku krizu kao naјveću u Africi i treću po veličini u svijetu, a naјviše su pogođene žene i djeca.

Postoјi sedam prihvatnih kampova za raseljena lica koјe su uspostavile UN od 2013. Naјveći, Bentiu na sjeveru zemlje, bio јe dom za 120.000 izbjeglica 2022. godine, a taј broј raste zbog poplava širom zemlje.

Uslovi života tamo su se pogoršali, sa nedostatkom vode za piće. Mnoga djeca su neuhranjena, a malariјa i kolera se šire. „Boјim se kakav će biti moј život i životi druge djece u budućnosti“, rekao јe Džozef Lat Gatmai, 16, koјi živi u Bentiuu.

Džonson Džuma Aleks (14) rekao јe tati da јe sve u kampu skučeno i pretrpano. „Nema gdje da se igra fudbal. Mnoga djeca ne idu u školu јer nema dovoljno učitelja ni škola za sve. Franjo poziva da se prekine nasilje i ističe da јe ženama potrebna posebna zaštita. 

„Maјke, žene su ključ za transformaciјu zemlje“, rekao јe on.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 12:04