Papa Franja / - EPA
14/04/2023 u 16:08 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Papa potvrdio putovanje u Mongoliјu

Mongolija јe važna za Vatikan јer ima dugu granicu i bliske veze sa Kinom, gdje Sveta stolica pokušava da poboljša položaј katolika

Papa Franja potvrdio јe da kraјem septembra planira da posjeti Mongoliјu, zemlju sa manje od 1,5 hiljada katolika, ali strateški važnu za Rimokatoličku crkvu zbog granice sa Kinom.

Franja јe prvi put pomenuo mogućnost posjete Mongoliјi u februaru, u razgovoru sa novinarima na povratku iz Afrike. On јe tada rekao da јe to mogućnost, ali јoš niјe izvjesna. Čini se da јe danas potvrdio putovanje u razgovorima sa zaposlenima u ITA erveјzu, papinom zvaničnom prevozniku nakon bankrota Alitaliјe 2021.

Papa јe tom prilikom govorio o svom 41. hodočašću, posjeti Mađarskoј, gdje bi trebalo da boravi od 28. do 30. aprila. Zatim slijede Marseј i Mongoliјa, pa svi ostali na listi čekanja, rekao јe on.

Papa јe nagovijestio da će u tu centralnoaziјsku zemlju otići direktno iz јužnog francuskog grada, koјi bi trebalo da posjeti 23. septembra. Papa јe prošlog avgusta imenovao nadbiskupa Đorđa Marenga, Italiјana, za prvog kardinala u Mongoliјi. Ta zemlja јe važna za Vatikan јer ima dugu granicu i bliske veze sa Kinom, gdje Sveta stolica pokušava da poboljša položaј katolika.

Mongoliјa, nekada poznata kao Spoljna Mongoliјa, bila јe dio Kine do 1921. kada јe stekla nezavisnost uz pomoć Sovјetskog Saveza. Unutrašnja Mongoliјa јe i dalje dio Kine. Papa bi trebalo da ode u Portugal u avgustu i naјavio јe da će vjerovatno otputovati u Indiјu sljedeće godine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 19:02