Папа Фрањо / фото: РТРС
25/12/2021 u 17:55 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Папа упутио молитву за окончање пандемије и позвао на дијалог

Он се нарочито помолио за оне коjи су наjтеже погођени вирусом, као и за жртве породичног насиља током пандемиjе, жене и дjецу

Поглавар Римокатолочке цркве, папа Фрањо, упутио jе данас молитву за окончање пандемиjе корона вируса, истовремено позиваjући да се обезбиjеди здравствена њега за све и вакцине за сиромашне, као и да се поведе диjалог за рjешавање сукоба у свиjету, преноси Мина.

Неколико хиљада вjерника присуствовало jе миси на Тргу Светог Петра и папином Божићном говору Урби ет Орби, у коjем се он са жаљењем осврнуо на конфликте у Сириjи, Jемену и Ираку, тензиjама у Украjини и Етиопиjи и кризи без преседана у Либану, преноси АП.

- Толико смо се навикли на конфликте да се огромне трагедиjе сада прећуткуjу, ризикуjемо да не чуjемо крик бола и патње многих наших браће и сестара -  рекао jе папа са балкона базилике Светог Петра.

Он jе упозорио да се због пандемиjе људи повлаче и изолуjу, и позвао на диjалог како би се риjешили конфликти у свиjету.

- На међународном нивоу постоjи ризик од избjегавања диjалога, ризик да ће комплексне кризе довести до тражења пречица, умjесто до дужег пута диjалога. Ипак, само такви путеви могу довести до рjешавања конфликата и траjне користи за све - рекао jе Папа.

Како наводи Роjтерс, папа jе у говору на двиjе странице употребио риjеч "диjалог" чак 11 пута.

Он се нарочито помолио за оне коjи су наjтеже погођени вирусом, као и за жртве породичног насиља током пандемиjе, жене и дjецу.

Папа се помолио и за утjеху старим и усамљеним особама, и за здравље здравствених радника коjи су, како jе навео, великодушно посвећени његовању болесних.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 23:06