/ Foto: SPC
22/03/2023 u 17:46 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Patrijarh Vartolomej: Ruska crkva deli odgovornost za zločine u Ukrajini

Crkvo i državno rukovodstvo u Rusiji sarađivali su u zločinu agresije i dijele odgovornost za zločine koji su nastali, kao što su šokantne otmice ukrajinske djece, rekao je Vartolomej na konferenciji u litvanskom parlamentu

Vaseljenski patrijarh Vartolomej rekao je da moćna Ruska pravoslavna crkva dijeli odgovornost za rat u Ukrajini sa ruskim rukovodstvom, ali i da je spremna da pomogne u posleratnoj „duhovnoj obnovi“ Rusije.

Vartolomej je time ukorio ruskog patrijarha Kirila, čija je otvorena podrška ruskoj invaziji na Ukrajinu podijelila pravoslavne hrišćane.

Vartolomej, koji je naljutio Moskvu 2019. priznavanjem novoosnovane pravoslavne crkve Ukrajine, rekao je da ruske vlasti koriste Crkvu kao „instrument za svoje strateške ciljeve“.

- Crkvo i državno rukovodstvo u Rusiji sarađivali su u zločinu agresije i dijele odgovornost za zločine koji su nastali, kao što su šokantne otmice ukrajinske djece, rekao je Vartolomej na konferenciji u litvanskom parlamentu.

Prošle nedjelje Međunarodni krivični sud (MKS) izdao je nalog za hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina, optužujući ga za ratni zločin nezakonitog deportovanja stotine djece iz Ukrajine.

Rusija tvrdi da premješta djecu iz Ukrajine radi njihove bezbjednosti i negira kršenje ljudskih prava u Ukrajini.

- Naš međuvjerski dijalog mora da se fokusira na pružanje otpora i neutralisanje kapaciteta rukovodstva Moskovske patrijaršije da podriva jedinstvo i da teološki legitimiše zločinačko ponašanje, rekao je Vartolomej.

U Ruskoj pravoslavnoj crkvi o tome nisu komentarisali.

Vaseljenska patrijaršija se nalazi u Istanbulu i smatra se „prvom među jednakima“ u Pravoslavnoj crkvi, koja ima oko 260 miliona sledbenika u svijetu, od kojih je 100 miliona u Rusiji.

- Carigradska majka je spremna da ponovo pomogne svojoj djeci u Ukrajini i Rusiji, kao što je to činila mnogo puta u prošlosti. Naša je zajednička hrišćanska dužnost da iskoristimo snagu dijaloga da vratimo našu rusku braću i sestre u našu zajednicu zajedničkih vrijednosti, rekao je on, naglašavajući potrebu „duhovne obnove“ u Rusiji i Ukrajini.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. jun 2023 02:47