Нестрпељивост САД и Кине / - САД и Кина
30/03/2023 u 15:27 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Peking upozorava SAD: Prestanite da provocirate, snosićete ozbiljne posledice

Kineski vrh tvrdi da je američki ratni brod to uradio bez dozvole kineske vlade i da je narušio suverenitet Kine

Oružane snage SAD moraju da prestanu da provociraju Kinu u Južnom kineskom moru, inače će snositi odgovornost za sve potencijalne incidente, upozorio je danas portparol kineskog Ministarstva odbrane Tan Kefej, komentarišući brod američke mornarice koji je, kako se navodi, plovio u blizini Paracelskih ostrva, koja su pod kontrolom Kine u Južnom kineskom moru.

- Strogo zahtjevamo da Sjedinjene Američke Države odmah prestanu sa takvim provokacijama, jer će u suprotnom snositi punu odgovornost za sve ozbiljne posledice njihovog izazivanja potencijalnog incidenta - poručio je portparol kineskog ministarstva.

Istakao je da će kineska narodnooslobodilačka armija preduzeti sve neophodne mjere da zaštiti, kako je naveo, nacionalni suverenitet i bezbjednost i „odlučno će braniti mir i stabilnost u Južnom kineskom moru“.

Raketni razarač klase Arleigh Burke USS Milius prošao je u blizini Paracelskih ostrva prošlog petka.

Kineski vrh tvrdi da je američki ratni brod to uradio bez dozvole kineske vlade i da je narušio suverenitet Kine.

Američka 7. flota je odgovorila u saopštenju za javnost da je američki razarač djelovao u skladu sa međunarodnim pravom, dok je sprovodio operaciju slobode plovidbe FONOP.

Peking je osporio teritorijalnu jurisdikciju većine ostrva u Južnom kineskom moru na kojima su pronađene velike rezerve ugljovodonika, što je predmet spora sa drugim državama regiona, kao i sa SAD, pa su česti incidenti između ratnih bordova dvije zemlje u tom regionu.

Filipini, Vijetnam, Malezija, Brunej i Tajvan takođe tvrde da neki od stotina grebena i malih ostrva u Južnom kineskom moru pripadaju njima. Najspornije teritorije su Paracelska ostrva, ostrva Nanša ili Spratli i greben Skarboro na ostrvu Huangjan.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
SADKINA
25. april 2024 02:50