/ FOTO YOUTUBE: PBS NEWSHOUR
10/08/2022 u 22:14 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Pelosi: SAD ne može dopustiti Kini "novo normalno" oko Tajvana

Bijesna zbog prošlosedmične posjete Pelosi, glasne kritičarke Kine, Peking je produžio svoje najveće vježbe ikada oko Tajvana koje su prema prvobitnom planu trebale trajati četiri dana

Predsjednica američkog Zastupničkog doma Nensi Pelosi poručila je da Sjedinjene Američke Države ne mogu dopustiti Kini da normalizuje novi nivo pritiska na Tajvan koji je potvrdila višednevnim vojnim vježbama nakon njene posjete na koji Peking smatra da polaže pravo.

- Ono što smo vidjeli s Kinom jest da pokušavaju uspostaviti neku vrstu novog normalnog, a mi ne možemo dopustiti da se to dogodi - rekla je Pelosi na konferenciji za novinare sa još četiri člana Predstavničkog doma koji su je pratili na putovanju u Aziju.

Kina je u srijedu saopštila da je "završila razne zadatke" oko Tajvana, ali da će nastaviti redovne posjete. To bi moglo značiti da je višednevnim ratnim igrama došao kraj, dok Peking nastavlja vršiti pritisak na samoupravni otok.

Bijesna zbog prošlosedmične posjete Pelosi, glasne kritičarke Kine, Peking je produžio svoje najveće vježbe ikada oko Tajvana koje su prema prvobitnom planu trebale trajati četiri dana, prenosi Avaz.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. septembar 2022 03:31