Majk Pens / - FOTO: PRINTSKRIN
05/06/2023 u 19:31 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Pens ozvaničio kandidaturu na izborima

Mjesecima se pripremao za kandidaturu i organizovao skupove u državama u kojima se prvo održavaju stranački izbori za nominaciju

Bivši potpredsjednik Sjedinjenih Država Majk Pens danas je predao kandidaturu za kandidaturu za predsjedničku nominaciju Republikanske stranke, čime je i formalno postao rival bivšem predsjedniku Donaldu Trampu.

Pens, 48. potpredsjednik SAD, kampanju će formalno pokrenuti u srijedu objavljivanjem videa i skupom u Demojnu, u Ajovi, na 64. rođendan, prenosi agencija Asošijeted pres, pozivajući se na izvore upoznate sa Pensovim planovima.

Tramp trenutno vodi u ranoj trci za nominaciju republikanaca, dok je guverner Floride Ron Desantis drugi prema istraživanjima.

Pristalice Pensa vide kao pouzdanog konzervativca koji podržava politiku prethodne administracije, ali bez stalnog haosa.

Pens je protivnik prava na abortus i podržava zabranu na nacionalnom nivou, a protivi se i pravima transrodnih osoba u školama. Zalaže se za promjene programa za federalno socijalno i zdravstveno osiguranje, čemu se protive i Tramp i Desantis. Bivši potpredsjednik SAD je takođe kritikovao guvernera Floride zbog spora sa kompanijom Dizni.

Pens je izjavio da bi SAD trebalo da daju veću podršku Ukrajini protiv ruske agresije, a takođe snažno kritikuje stranačke kolege koje nisu spremne da se suprotstave Vladimiru Putinu.

Pens, koji za sebe navodi da je hrišćanin, konzervativac i republikanac, mjesecima se pripremao za kandidaturu i organizovao skupove u državama u kojima se prvo održavaju stranački izbori za nominaciju, kao što su Ajova, Južna Karolina i Nju Hempšir.

Posjećivao crkve, držao govore i sastajao se sa donatorima.

Prije nego što ga je Tramp izabrao za potpredsjedničkog kandidata 2016. godine, bio je kongresmen i guverner Indijane.

Na položaju potpredsjednika bio je lojalan Trampu sve do perioda uoči napada na Kongres 6. januara 2021. godine, tokom kojeg je tadašnji predsjednik pokušao da ubijedi svoje pristalice da Pens ima pravo da poništi rezultate predsjedničkih izbora 2020. godine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 23:42