Pentagon potvrdio ubistvo vođe islamske države u Siriji / - SKRINšAT
12/07/2022 u 21:31 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Pentagon: dronom smo ubili vođu Islamske države u Siriji

Američka centralna komanda saopštila da je Maher al-Agal ubijen u srijedu i da je u napadu teško ranjen neidentifikovani visoki zvaničnik Islamske države

Američka Centralna komanda potvrdila je u utorak popodne da su američke snage ubile dronom vođu Islamske države u Siriji.

Kako su zvanično objavili, vođa islamske države Maher al-Agal ubijen je, a neidentifikovani visoki zvaničnik Islamske države teško je ranjen.

Pentagon je naveo da u napadu dronom nije bilo civilnih žrtava, a AP dodaje da za sada nije bilo moguće potvrditi tu informaciju.

SAD su sprovele napad izvan Džindarisa, grada u sjeverozapadnoj Siriji blizu turske granice.

Napad na al-Agala izveden je nakon više mjeseci od kada se vođa grupe Abu Ibrahim al Hašimi al Kurajši ubio za vrijeme napada specijalnih američkih snaga na njegovo skrovište.

SAD su javile da se Al-Kurajši digao u vazduh zajedno sa članovima svoje porodice.

Islamska država je na vrhuncu moći kontrolisala više od 100.000 kvadratnih kilometara teritorije koja se protezala od Sirije do Iraka i vladali su nad osam miliona ljudi.

Teritorijalna država te ekstremističke grupe raspala se 2019, a njene vođe su se preorijentisale na gerilsku taktiku i uspjele efikasno da se organizacijski restrukturiraju, naveo je tinktenk "Karnedži endaument for internešenal pis", čije sjedište je u Vašingtonu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 11:33