Оставке у Пентагону / - Оставке у Пентагону
30/11/2021 u 06:30 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Пентагон гради војне базе на Гуаму и у Аустралији: Спремају се за рат против Кине?

Бајденова администрација поставила је супротстављање Кини као свој главни спољнополитички приоритет јер се тензија у односима са Пекингом интензивира, посебно у вези са Тајваном

Пентагон ће се фокусирати на изградњу база на Гуаму и у Аустралији како би боље припремио америчку војску да се супротстави Кини, изјавио је високи званичник америчког министарства одбране.

Ови потези су подстакнути ревизијом глобалне одбрамбене стратегије САД коју је предсједник Џозеф Бајден наредио министру одбране Лојду Остину да реализује убрзо након што је преузео дужност у фебруару, преноси Си-Ен-Ен. Остин је започео ревизију глобалне одбрамбене стратегије САД која је била строго повјерљива, али је високи званичник одбране изнио неке детаље о налазима.

Бајден је "недавно одобрио" Остинове налазе и препоруке произашле из ревизије, потврдила је током данашњег брифинга др Мара Карлин која обавља дужност подсекретара за политичка питања у министарству одбране САД. Индо-пацифички регион је био у фокусу због нагласка секретара Остина на "Кини као главном изазову", предочио је високи званичник Пентагона. Бајденова администрација поставила је супротстављање Кини као свој главни спољнополитички приоритет јер се тензија у односима са Пекингом интензивира, посебно у вези са Тајваном.

Поред тога, високи званичници Пентагона су јавно изразили забринутост због настојања Кине да унапреди и модернизује своју војску. Прошлог мјесеца је Марк Мили, начелник здруженог генералштаба америчке војске, рекао да је Кина успјешно тестирала нову хиперсоничну ракету.

Када је ријеч о Русији, министарство одбране САД је одбило да пружи конкретне информације о томе како глобална ревизија усмјерава америчку војску да се припреми за супротстављање претњама које долазе из Москве.

- Уопштено говорећи, један од циљева ревизије је "поновно успостављање стандарда спремности", тако да америчка војска буде "агилна и реагује на кризе у тренутку када се појаве - рекао је неименовани званичник Пентагона.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 19:31