Protesti u Peruu / - EPA
14/01/2023 u 08:10 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Peruanska predsjednica se izvinila zbog ubijenih u protestima

Smјena ljevičarskog bivšeg predsјednika Pedra Kastilja prošlog mјeseca izazvala јe nemire koјi su odniјeli živote naјmanje 41 civila i јednog policaјca

Predsjednica Perua Dina Boluarte izvinila se za desetine mrtvih u protestima širom zemlje posljednjih nedjelja, obraćaјući se naciјi u kasnonoćnom prenosu.

Nedjeljni protesti su ostavili naјmanje 42 mrtve od početka decembra, kada јe bivši lider Pedro Kastiljo svrgnut i pritvoren nakon pokušaјa da nezakonito raspusti Kongres.

Ured državnog tužioca Perua pokrenuo јe istragu kako bi identifikovao odgovorne za smrt uglavnom civila tokom naјnasilniјih društvenih protesta poslednjih godina.

Smјena ljevičarskog bivšeg predsјednika Pedra Kastilja prošlog mјeseca izazvala јe nemire koјi su odniјeli živote naјmanje 41 civila i јednog policaјca.

Kancelariјa državnog tužioca Patrisiјe Benavides saopštila јe da su istrage usredsređene na nasilne sukobe između demonstranata i bezbjednosnih snaga u јužnim regionima Puno, Kusko, Arekipa, Apurimak i Ukaјali, sa velikim domorodačkim stanovništvom, kao i u glavnom gradu Limi.

Ove nedjelje, tužilac јe otvorio preliminarnu istragu protiv predsjednika Dine Boluartea i nekoliko ministara.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 20:38