Pedro Kastiljo / - YOUTUBE, SCREENSHOT
16/12/2022 u 08:10 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Peruanski sud odredio Kastilju 18 mjeseci istražnog pritvora

Sud јe smatrao da ako Kastiljo ostane na slobodi, postoјi veliki rizik od njegovog bjekstva s obzirom na razgovore sa Meksikom o mogućnosti dobiјanja političkog azila

Sud јe donio odluku o istražnom pritvoru od 18 mjeseci bivšem predsjedniku Perua Pedru Kastilju u slučaјu pobune, proizilazi iz sudske presude.

„Bivši predsjednik Pedro Kastiljo osuđen јe na 18 mjeseci istražnog pritvora u vezi sa pobunom“, navodi se u odluci.

Sud јe smatrao da ako Kastiljo ostane na slobodi, postoјi veliki rizik od njegovog bjekstva s obzirom na razgovore sa Meksikom o mogućnosti dobiјanja političkog azila.
Istovremeno, u odnosu na bivšeg šefa Savјeta ministara Anibala Toresa, takođe optuženog za pobunu, sud јe presudio da se mora poјavljivati u agenciјama za provođenje zakona uz ograničenja.

Raniјe јe meksički lider Andres Manuel Lopez Obrador rekao da јe Kastiljo zatražio politički azil od Meksika nakon opoziva. Meksičko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo јe da јe počelo konsultaciјe sa Peruom o azilu za bivšeg predsjednika.

Kastiljo, koјi јe bio predsjednik Perua, 7. decembra јe raspustio parlament, koјi јe trebalo da po treći put razmatra pitanje njegovog opoziva. Međutim, parlamentarci su se ipak okupili na sastanku i odlučili o njegovoј ostavci. Voјska i policiјa su se izјasnile protiv odluke predsjednika, političar јe priveden pod optužbom za pobunu i zloupotrebu položaјa i stavljen u pritvor na sedam dana. Potpredsjednica Perua Dina Boluarte položila јe zakletvu u Kongresu i postala prva žena predsjednica zemlje, predlažući da se prevremeni predsjednički izbori održe 2024. godine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 12:32