/ - foto: Printskrin
19/03/2023 u 17:58 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Peskov: Dron iznad Crnog mora dokazuje umješanost SAD u sukob protiv Rusije

Bespilotna letjelica MQ-9 Riper američkog vazduhoplovstva srušila se 14. marta u međunarodne vode Crnog mora

Američki dronovi iznad Crnog mora nisu bili angažovani kako bi obezbjeđivali brodove već dokazuju umješanost Vašingtona u sukob protiv Moskve, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Sasvim je očigledno šta rade ovi dronovi. Njihova misija nije uopšte miroljubiva, da obezbjeđuju plovidbe u međunarodnim vodama. Mi smo toga dobro svjesni. I, zapravo, govorimo o direktnoj umješanosti onog ko upravlja ovim dronovima u sukob i to protiv nas“, naveo je Peskov, prenosi TASS.

Bespilotna letjelica MQ-9 Riper američkog vazduhoplovstva srušila se 14. marta u međunarodne vode Crnog mora.

SAD i Rusija izdale su različita saopštenja o tome šta se dogodilo na nebu iznad Crnog mora. Američka vojska tvrdi da je ruski avion prilikom presretanja udario u elisu drona, nakon čega se dron srušio.

SAD su objavile deklasifikovani snimak u boji u trajanju od 42 sekunde na kojem se pomoću kamere samog drona vidi kako se ruski borbeni avion Su-27 približava repu američkog drona i ispušta gorivo, a zatim udara u njegov propeler.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je dron letio u pravcu ruske granice sa isključenim transponderima i ušao u zonu zabranjenog leta koju je Moskva uspostavila u oblasti u blizini Krima tokom borbi u Ukrajini.

Ministarstvo odbrane Rusije tvrdi da ruski avion nije imao kontakt sa dronom, da nije koristio oružje i da se dron srušio zbog „oštrog manevrisanja“ američkog operatera koji je njime upravljao.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. maj 2023 21:41