Дмитриј Песков / - РТС
07/07/2022 u 13:21 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Peskov o ostavci Džonsona: On ne voli Rusiju, ne volimo ni mi njega

Boris Džonson je vrlo glasno, ako ne i najglasnije od svih zapadnih lidera, osuđivao invaziju Rusije na Ukrajinu, čak tvrdeći da Rusija vrši genocid

Portparol Kremlja Dimitrij Peskov komentarisao je danas aktuelnu političku dramu u Velikoj Britaniji. Prema njegovim riječima, stanovnici Velike Britanije treba sami da ocjenjuju rad svoje vlade, a potom izrazio nadu da će "više stručnih ljudi doći na vlast u Velikoj Britaniji jednog dana", prenosi Nova S.

-Postoji veoma komplikovan politički sistem u Velikoj Britaniji. Osoba koja uopšte nema podršku javnosti može da vodi vladu. Očigledno, Džonson je jedan od njih- rekao je Peskov novinarima u Moskvi odgovarajući na pitanje da li je ostavka britanskog premijera znak neuspjeha njegove antiruske retorike.

-Što se tiče samo Džonsona, on nas ne voli mnogo. Ne volimo ni mi njega- rekao je Peskov.

Zašto se na vole Džonson i Rusija? 

Boris Džonson je vrlo glasno, ako ne i najglasnije od svih zapadnih lidera, osuđivao invaziju Rusije na Ukrajinu, čak tvrdeći da Rusija vrši genocid.

Dok je EU na početku rata oklijevala sa uvođenjem sankcija zbog unutrašnjih podjela i različitih interesa, Britanija, koja više nije dio EU bloka, prva je uvela sankcije Rusiji i pojedincima iz Rusije. Te sankcije Britanija je često proširivala, a na spisku su se vremenom našle i navodna ljubavnica Vladmira Putina Alina Kabajeva, kao i njegove ćerke Katarina i Marija.

Takođe, London je zauzeo oštar stav prema ruskim oligarsima, koji su upravo u ovom gradu našli utočište i prenijeli svoje biznise. Britanija planira da zamrznutu rusku imovinu preda Ukrajini za obnovu zemlje poslije rata.

Kako je Džonson došao na ivicu političkog ambisa?

Podsjećamo, pristao je da podnese ostavku na mjesto premijera Velike Britanije, ali pod uslovom da ostane na toj poziciji do jeseni. Prethodno, do srijede uveče više od 50 ministara i pomoćnika podnijelo je ostavke u vladi, a njima se jutros pridružila Helen Votli, britanska ministarka trezora, koja je objavila da napušta vladu.

Na spisku onih koji su napustili Džonsona tokom posljednjih 48 sati su i neka dobro poznata imena, koja su se čak ranije pominjala i kao mogući Džonsonovi nasljednici.

Jedan od njih je ministar finansija Riši Sunak, kao i ministar zdravlja Sadžid Džavid, koji su podnijeli ostavke u razmaku od samo deset minuta. Kao razlog za ostavke naveli su loše liderske sposobnosti Borisa Džonsona i javno ga pozvali da podnese ostavku. Dan kasnije, ostavku je podnio i ministar za obrazovanje Vil Kvins.

Džonsonovi kritičari iz redova Konzervativne stranke tvrdili su da je premijer „gotov", dok opozicioni laburisti navode da je partija koju vodi Džonson korumpirana.

Međutim, premijer je tokom jučerašnjeg dana glasno tvrdio da planira da ostane na funkciji, čak je i naimenovao nove ministre. Nadim Zahavi je postavljen za novog ministra finansija, dok je Stiv Barkli naimenovan za ministra zdravlja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 09:16