Dmitrij Peskov / - SHUTTERSTOCK
28/12/2022 u 18:08 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Peskov: Ukrajinski mirovni plan mora da uzme u obzir i četiri nova ruska region

Za početak, za sada ne postoji nikakav ukrajinski „mirovni plan“ bilo koje vrste, rekao je on

Nikakav "mirovni plan" za Ukrajinu nije moguć ukoliko on ne podrazumijeva da se četiri nova regiona pridruže Rusiji - izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Za početak, za sada ne postoji nikakav ukrajinski „mirovni plan“ bilo koje vrste - rekao je zvaničnik Kremlja odgovarajući na zahtjev da prokomentariše inicijativu ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da se do februara donese „mirovni plan“, a zatim održi „samit mira“ u UN.

- I opet, nijedan ukrajinski mirovni plan nije moguć ukoliko on ne uzme u obzir sadašnju realnost sa četiri nova regiona koja će se pridružiti Rusiji. Za bilo koji plan, koji ne uzima u obzir ove okolnosti, ne može se tvrditi da je mirovni plan - naglasio je Peskov.

Ranije je ukrajinski lider na zajedničkom sastanku Kongresa, nakon razgovora sa američkim predsjednikom Džozefom Bajdenom rekao da su njih dvojica razgovarali o prijedlozima Kijeva za rješavanje ukrajinskog sukoba.

Prema Zelenskom, Bajden je podržao inicijativu Ukrajine za održavanje globalnog mirovnog samita na kojem bi se razgovaralo o tim prijedlozima.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba rekao je da Kijev namjerava da održi „samit mira“ u UN do kraja februara i predložio da generalni sekretar organizacije Antonio Gutereš bude posrednik, a Gutereš je izrazio spremnost da to učini.

Od 23. do 27. septembra, Proruske separatističke oblasti u Donbasu na istoku Ukrajine, Donjecka Narodna Republika (DNR) i Luganska Narodna Republika (LNR), kao i Hersonska i Zaporoška oblast održale su "referendum" na kojem se, prema ruskim medijima, većina birača izjasnila za priključenje Rusiji.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 10:38