Берза, илустрација
14/08/2022 u 12:34 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Pet kineskih giganata najavilo odlazak sa Njujorške berze

Kineska Komisija za hartije od vrijednosti saopštila je da se planovi o delistiranju sa Njujorške berze zasnivaju na kompanijskim poslovnim zabrinutostima

Najveće kineske državne kompanije, njih pet, najavile su planove za izlazak sa Njujorške berze, pošto su Sjedinjene Američke Države (SAD) i Kina u klinču po pitanju sporazma koji bi omogućio američkim regulatorima da kontrolišu revizorske izvještaje kineskih preduzeća.

Namjere da napuste Wall Street objavile su kompanije "China Life Insurance", "Petro China" i korporacija "China Petroleum & Chemical", kao i proizvođač aluminijuma "Aluminium of China" i "Sinopec Shanghai Petrochemical" prenosi Capital.ba.

SAD i Kina se već dvije decenije prepiru oko omogućavanja američkim inspektorima pristup dokumentima o reviziji kineskih kompanija. Pregovarači tek treba da postignu dogovor za koji je Kongres SAD postavio rok do 2024. godine, kako bi se inicirale kompanije čiji izvještaji nijesu usklađeni s američkim računovodstvenim propisima.

Kontinentalna Kina i Hong Kong su jedine dvije jurisdikcije u svijetu koje ne dozvoljavaju inspekcije američkom Odboru za nadzor nad računovodstvima preduzeća kojima se trguje na berzi, pri čemu tamošnji zvaničnici kao razlog navode zabrinutost za nacionalnu bezbjednost i povjerljivost podataka.

Kineska Komisija za hartije od vrijednosti saopštila je da se planovi o delistiranju sa Njujorške berze zasnivaju na kompanijskim poslovnim zabrinutostima.

Američka Komisija za hartije od vrijednosti (SEC) je odbila komentar.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 12:39