Pjongjang poslao balone sa đubretom / - FOTO SKRINšOT: NEXTA TWITTER
10/06/2024 u 09:37 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Pjongjang poslao 310 balona sa đubretom ka Južnoj Koreji

Sjeverna Koreja je noćas preko svoje južne granica poslala oko 310 balona sa đubretom, objavila je južnokorejska vojska, a prenosi agencije Jonhap.

To je uslijedilo pošto je uticajna sestra sjevernokorejskog vođe Kim Džong Una obećala "novi odgovor".

- Posljednje slanje balona sa đubretom poslatih u nedjelju sadržalo je otpatke od papira i plastike, a nikakva toksička supstanca nije detektovana do sada- saopštila je južnokorejska vojska, prema agenciji Jonhap, prenose mediji.

Kako se dodaje, rano jutros nije primijećen nikakav novi balon.

Odnosi između dvije Koreje su na najnižem nivou u posljednjih više godina. Analitičari upozoravaju da ova eskalacija može da dovede do pravih vojnih sukoba.

Seul je 3. juna objavio da suspenduje integralni vojni sporazum zaključen sa Sjevernom Korejom 2018. i juče je ponovo pokrenuo svoju kampanju propagande preko razglasa na granici, prvi put od 2016.

Pjongjang je posljednjih nedjelja poslao stotine balona sa raznim đubretom od opušaka cigareta, starih papira, životinjskog izmeta... ka svom južnom susjedu, opisujući to kao odgovor na južnokorejsko širenje propagande, posebno slanje letaka ili USB ključeva, sa porukama protiv sjevernokorejskog režima.

Sestra sjevernokorejskog vođe i glavni portparol vlade Kim Jo Džong, koja je izuzetno uticajna ličnost u toj državi, upozorila je, u saopštenju objavljenom rano jutros, da će Južna Koreja pretrpjeti "gorko poniženje sakupljajući neprekidno otpatke od papira i da će to biti svakodnevni zadatak".

Ona je nazvala letke koje šire južnokorejski aktivisti "psihološkim ratom" i zaprijetila je Seulu odmazdom, ako se te kampanje ne prekinu, prenijela je saopštenje KCNA.

Ako Seul "nastavi simultano da šalje letke i emituje preko razglasa provokacije preko granice biće bez sumnje svjedok novog odgovora" Sjevera, rekla je on.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
22. jul 2024 20:19